Geschiedenis van de voeding

Wie geïnteresseerd is in het heden en verleden van ons eten, kan niet om de collectie Geschiedenis van de Voeding van het Allard Pierson heen. Met duizenden kookboeken van 1593 tot nu; boeken over eten, drinken, koken, voedingsleer, etiquette en restaurants; bijzondere receptenhandschriften, archieven en vele menukaarten biedt de collectie onderzoekers, studenten, koks, journalisten en andere nieuwsgierige lekkerbekken een fascinerende blik in eetgewoonten door de eeuwen.

De gastronomische collectie bestaat onder andere uit de collectie van Stichting Gastronomische Bibliotheek. Zij hebben de collecties van culinair journalist Johannes van Dam, culinair historicus Joop Witteveen en culinair bibliograaf Bart Cuperus bij het Allard Pierson in bruikleen gelegd.

Een ander groot deel van Collectie geschiedenis van de voeding komt onder andere van het voormalig Culinair Museum Amersfoort; de bibliotheek van het voorlichtingsbureau van de voeding; de collectie van Willem en Coby Heijting en van culinair journalist Wina Born. Gedrukte werken zijn beschreven in de online catalogus. Menukaarten en archieven staan op ArchivesSpace. Materiaal is in te zien in de Onderzoekzaal van het Allard Pierson.

Het Allard Pierson reikt eenmaal in de twee jaar, in samenwerking met Stichting Gastronomische Bibliotheek, de Johannes van Damprijs uit. Met deze internationale oeuvreprijs eren we gastronomische grootheden die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de internationale gastronomie. De eerstvolgende Johannes van Damprijs wordt uitgereikt in 2024. Lees hier meer over de prijs.

Om het andere jaar organiseert het Allard Pierson samen met de Universiteit van Amsterdam het Amsterdam Symposium on the History of Food. De komende editie zal plaatsvinden in april 2025.

Op de hoogte blijven en de collectie steunen? Word Gastronomische Vriend! Je wordt uitgenodigd voor een jaarlijkse activiteit en ontvangt twee nieuwsbrieven en blogs per jaar.

 

Collectiespecialist

Charlotte Kleyn

E-mailadres: c.l.kleijn@uva.nl