Waarom bijdragen aan het Allard Pierson?

Het Allard Pierson is hét museum en hét kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Hier worden de collecties gedeeld met het publiek en de wetenschap. De verzamelingen van het Allard Pierson bestrijken maar liefst tienduizend jaar cultuurgeschiedenis. Ze voeren ons van de Nijl tot de Amstel. Van Egyptische mummies, Grieks aardewerk, Middeleeuwse manuscripten, de belangrijkste boeken en kaarten uit de Gouden Eeuw, de Artis Bibliotheek tot de recent verworven strips van Peter van Straaten en de archieven van Arnon Grunberg en Irma Boom. Samen vormen zij een van de belangrijkste academische erfgoedcollecties van Europa en zijn ze een unieke, inspirerende en onuitputtelijke bron van kennis en verhalen.

De collecties zijn de materiële neerslag van de institutionele en wetenschappelijke geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam en een onderdeel van de (inter)nationale wetenschappelijke infrastructuur voor onderwijs en onderzoek. Ze zijn een bron voor educatie van kinderen en volwassenen, studenten en professionals. Daarnaast dienen ze voor onderzoek door studenten en onderzoekers van universiteiten over de hele wereld.

Het Allard Pierson is een actieve en betrouwbare partner voor samenwerking en financiering. Uw betrokkenheid bij onze werkzaamheden stellen wij meer dan op prijs.

 

…. een unieke, inspirerende en onuitputtelijke bron van kennis en verhalen

Het Allard Pierson deelt hoogtepunten uit de collecties met het brede publiek in permanente presentaties die altijd raken aan de actualiteit van onze samenleving. Daarnaast zijn er jaarlijks twee grote internationale tentoonstellingen die gebaseerd zijn op de collecties. In de vrij toegankelijke zone Allard Pierson Live kan het publiek deelnemen aan activiteiten zoals workshops, lezingen, Skype-sessies met archeologen en ‘In gesprek met…’ conservatoren of restauratoren. Ook in evenementen als het Amsterdam Symposium on the History of Food, TypeAmsterdam en Summer School History of the Book vormen de verzamelingen een brug tussen universiteit en samenleving. Lees meer.

Het Allard Pierson draagt zorg voor professionele collectievorming, beheer en behoud ontsluiting en digitalisering en presentatie van collecties, zowel in huis als op de campus. In de monumentale gebouwen met prachtige stijlkamers aan de Oude Turfmarkt in het hart van Amsterdam zijn bovendien  faciliteiten te vinden zoals horeca, winkel en zaalverhuur. Wij ontvangen jaarlijks tenminste 100.000 bezoekers en gebruikers in het museum en de onderzoekzalen. Online worden 300.000 bezoeken aan onze beeldbanken afgelegd.