Over ons

Het Allard Pierson is het museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Bij alles wat we doen staat het verbinden van de wereld van de universiteit met de maatschappij centraal.

Het Allard Pierson wil als museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam een toegankelijke plek zijn voor nieuwsgierige mensen. Hier doe je kennis op, raak je geïnspireerd, en ontdek je nieuwe onderwerpen en collecties.

Lees verder

‘Wellicht de meest veelzijdige denker van de negentiende eeuw’ is hij wel genoemd. Onze naamgever staat voor cultuurgeschiedenis in brede zin, kennisoverdracht binnen én buiten de universiteit, en reflectie op het verleden voor duiding van het heden. Wie was deze Allard Pierson?

Lees verder

Het gebouw aan de Oude Turfmarkt 127 is oorspronkelijk gebouwd als hoofdkantoor van de Nederlandsche Bank. Verschillende details herinneren aan dat verleden. Er loopt bijvoorbeeld nog een rails vanaf de kade de entreehal in, voor de karren met geld.

Lees verder

De levendige Oude Turfmarkt met de hoofdingang van De Nederlandsche Bank, kort na 1901.

Bekijk de verschillende afdelingen van het Allard Pierson en de mensen die er werkzaam zijn. 

Organisatie en verslagen

Stichting Allard Pierson

Het huidige Allard Pierson bestaat dankzij de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Deze collecties zijn verzameld door bibliothecarissen over een periode van eeuwen. De grondslag voor de bibliotheek van de universiteit werd gelegd in 1578, na de Alteratie, toen de boeken en manuscripten van de rooms-katholieke kerkelijke instellingen in Amsterdam werden samengevoegd tot een voor iedereen toegankelijke bibliotheek. De eerste ‘openbare bibliotheek’ van de Amsterdammers zelf.

Lees verder

Gerardus Johannes Vossius (1577-1649), een van de twee eerste hoogleraren aan het Athenaeum Illustre.

Sinds 2019 is er hard gewerkt aan de herinrichting van het Allard Pierson. Met een aanbouw van vier verdiepingen aan de kant van het Turfdraagsterpad is er meer ruimte gekomen voor de museumpresentatie Van Nijl tot Amstel. Op de eerste verdieping opende de museumwinkel, een espressobar en het nieuwe Allard Pierson Live. De onderzoekzaal heeft een extra werkruimte gekregen en het museumcafé wordt vernieuwd.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief. Voor meer informatie over de verbouwingen in het Universiteitskwartier kijk hier.

Impressie interieur door Atelier Pro Architecten

 

Op zoek naar een historische evenementenlocatie in het hart van Amsterdam? Bekijk onze mogelijkheden en neem voor meer informatie contact met ons op: 020-525 37 70 of mail ons op events@allardpierson.nl 

We ontvangen u graag in het Allard Pierson!

Onze zalen

 

Musea, bibliotheken en vergelijkbare instellingen kunnen bij het Allard Pierson objecten aanvragen voor tentoonstellingen.

Lees verder

Allard Pierson is als (toezichthoudend) beheerder van de historische, kunst- en wetenschapscollecties van de Universiteit van Amsterdam verantwoordelijk voor vele duizenden objecten.

Lees verder