Groepsbezoek en rondleidingen

Het Allard Pierson verzorgt diverse rondleidingen voor groepen zowel door de permanente als door tijdelijke tentoonstellingen.

Een rondleiding of groepsbezoek kun je tot minimaal twee weken voor bezoek aanvragen via het aanvraagformulier.

Vragen of specifieke wensen? Neem gerust contact met ons op via booking@allardpierson.nl

In het Allard Pierson is een gevarieerde collectie beeldhouwkunst te vinden. Deze rondleiding brengt je langs gipsen replica’s en originele marmeren en bronzen sculpturen uit de Griekse en Romeinse tijd. Welke functies had beeldhouwkunst in de Griekse en Romeinse culturen? Wat vertellen de getoonde voorstellingen ons? Tijdens deze interactieve rondleiding op onze gipsengalerij ontmoet je onder andere de Venus van Milo, sculpturen van het Parthenon, en de dramatische Laokoön-groep.

Je gaat tijdens deze rondleiding in vogelvlucht door het Middellandse Zeegebied, langs verschillende cultuurgebieden. Je ziet topstukken uit onze Egyptische, Griekse en Etruskische collecties, evenals bijzondere verzamelingen uit het Oude Nabije Oosten. Daarbij staan de thema’s macht, mobiliteit, religie, leven en dood centraal. Aan de hand van de voorwerpen ontdek je sporen die verwijzen naar de intensieve contacten tussen mensen uit het Nabije Oosten, Egypte en de Griekse stadstaten.

De Romeinse wereld beslaat op haar hoogtepunt een gebied dat van Schotland tot Syrië loopt. De grote diversiteit aan voorwerpen die in dit gebied zijn teruggevonden laat zien dat er veel (handels)contacten bestonden tussen de verschillende delen van het Romeinse Rijk. In hoeverre was er sprake van een eenduidige ‘Romeinse’ cultuur en identiteit? Hoe leefde de antieke Romeinse cultuur voort na de val van het (West-)Romeinse Rijk in 476 na Christus? Tijdens de rondleiding beantwoorden we deze vragen door een kritische blik te werpen op de rijke collectie oudheden, afkomstig uit het klassieke Rome, uit de Keizertijd, Romeins Egypte en natuurlijk de Lage Landen.

Tijdens deze rondleiding reis je af naar de klassieke wereld van het oude Athene en Rome. Er wordt stilgestaan bij verschillende hoogtepunten uit de Griekse, Romeinse en Etruskische cultuur. Originele gebruiksvoorwerpen, zoals rijkelijk versierd Grieks aardewerk en Romeinse olielampjes, geven een beeld van het leven in de klassieke wereld. Een groot deel van de voorwerpen uit de collectie is afkomstig uit graven, waardoor ze goed bewaard zijn gebleven.

Romeins

Kom in onze nieuwe museumvleugel de prachtige voorwerpen uit de collectie Egyptische oudheden ontdekken, variërend van mummies en sarcofagen tot godenbeeldjes en papyrussen met hiërogliefen. Hoe zag het dagelijks leven van de Egyptenaren eruit? Wat kunnen wij te weten komen over hun godsdienst? Welke betekenis heeft het oude Egypte voor de latere Westerse cultuur? Tijdens deze rondleiding staan het dagelijks leven van de Egyptenaren en hun fascinatie voor het leven na de dood centraal.

Deze rondleiding brengt je langs een overzicht van drie eeuwen Amsterdamse cultuurgeschiedenis. Je begint in de 17e eeuw, wanneer de eerste boeken worden gedrukt in Amsterdam. De stad maakt een grote groei door en vormt hét centrum van handel, nijverheid en de kunsten. Tijdens de 18de eeuw stokt de economische bloei, maar de creatieve industrie groeit door. In uiteenlopende genootschappen wisselt de elite kennis uit op het gebied van toneel, literatuur, wetenschap en kunst. In de 19de eeuw zien we hoe de stad zichzelf opnieuw uitvindt – met succes. Burgers krijgen meer vrije tijd en vormen maatschappelijk betrokken organisaties; emancipatie- en anti-slavernijbewegingen komen op.

Het is mogelijk om een rondleiding te boeken door onze tijdelijke tentoonstellingen. Dat kan via het aanvraagformulier.

Tarieven

Particulier
Toegang € 12,00
Museumkaart gratis
Rondleiding per uur* € 70
Rondleiding per half uur* € 35

* Op weekendagen en voor Engelstalige rondleidingen geldt een toeslag van €5,- per uur of €2,50 per half uur.