Vrienden

Wil je meer betrokken zijn bij wat wij doen? Wij verwelkomen je graag als Vriend of Hartsvriend!

Vanaf 45 euro ontvang je als Vriend meer Allard Pierson

Dankzij de steun van onze Vrienden kunnen we de collecties onderhouden en verrijken en onze educatieve programma’s en publieksactiviteiten uitbreiden.

Zo stimuleren we samen nieuwsgierigheid bij jong en oud, brengen we perspectieven bij elkaar en verruimen we onze blik op de wereld.

Rondleiding tijdens een schoolvakantie

Privileges

Vriend vanaf € 45

toegang museum
digitale Vriendennieuwsbrief
magazine Allard Pierson Mededelingen (2 keer per jaar)
uitnodiging Vriendenontvangsten

Hartsvriend vanaf € 80

toegang museum
digitale Vriendennieuwsbrief
magazine Allard Pierson Mededelingen (2 keer per jaar)
uitnodiging Vriendenontvangsten
korting abonnement Boekenwereld
korting Museumwinkel (op geselecteerde items)

Vriendenprojecten

Onze Vrienden dragen bij aan tal van projecten, bijvoorbeeld aan de verwerving van de nalatenschap van Peter van Straaten, twee middeleeuwse manuscripten uit de bibliotheek van de Amsterdammer Pompejus Occo en een Japanse circusprent. Ook droegen zij bij aan het recent geopende Egyptekabinet en de nieuwe Gipsengalerij.

Nieuwsgierig geworden naar nog meer projecten die met financiële steun van de Vrienden zijn gerealiseerd? 

Projecten

Het papieratelier van het Allard Pierson

Gastronomische vriend van het Allard Pierson

Ook nieuwsgierig naar antwoorden op vragen als: hoe ziet een kookboek uit de zestiende eeuw eruit, wat is het oer-recept voor de kroket en op hoeveel manieren kun je een servet vouwen? Word dan Gastronomische Vriend van het Allard Pierson.

De collectie Geschiedenis van de Voeding van het Allard Pierson – de Collecties van de Universiteit van Amsterdam is een van de grootste gastronomische collecties van Europa. Vrijwel alle belangrijke Nederlandse en een groeiend aantal buitenlandse kookboeken zijn hierin terug te vinden. Daarnaast bevat de collectie boeken over diëten, voedingsleer, huishoudkunde, etiquette en talloze andere gastronomische onderwerpen. Ook zijn er manuscripten, folders, archieven en menukaarten in te vinden.

Om de collectie op peil te houden, aan te vullen en om activiteiten te ontplooien die de collectie meer bekendheid kunnen geven, zoekt het Allard Pierson begunstigers die Vriend willen worden.

Vanaf € 100 per jaar kunt u Vriend worden van de Gastronomische Collecties. Als Gastronomische Vriend heeft u gratis toegang tot het museum en ontvangt u onze digitale Vriendennieuwsbrief, speciale gastronomische nieuwsbrief en het magazine Allard Pierson Mededelingen (2 keer per jaar). Naast de vriendenbijeenkomsten wordt u jaarlijks uitgenodigd voor een exclusieve gastronomische bijeenkomst.

Vriend van de Gastronomische collecties

 

Bijdrage van schilder en tekenaar Jacob Smies in het album amicorum van Frederik Willem Schlosser, 1803

 

Onze Vrienden aan het woord

“Als Vriend sta je dicht bij de collectie, je steunt aankopen en kan de nieuwe aanwinsten als eerste bezichtigen. Dat blijft altijd een bijzondere ervaring!

De vriendenmiddag en voordracht over het recent aangekochte grafbeeldje, een shabti, van de Nubische koning Senkamanisken is daar een sprekend voorbeeld van.

De voorbezichtigingen, lezingen en rondleidingen van de Vrienden van het Allard Pierson zijn ronduit fascinerend.”

John Soliana

Omslag (detail) van Viktor&Rolf Cover Cover. 2018. Ontwerp Irma Boom

“Ik ben Vriend geworden van het Allard Pierson, omdat ik me graag laat verrassen door de schoonheid en diversiteit van de collecties.

Ik vind het belangrijk dat deze onuitputtelijke bron van kennis en verhalen gedeeld wordt met de toekomstige generaties.

Daarbij is het altijd erg gezellig om gelijkgestemden te ontmoeten bij de vriendenbijeenkomsten en vind ik het fijn om ook inhoudelijk betrokken te kunnen zijn in de klankbordgroepen.”

– Eveline van Nierop

Meisjes spelen het ephedrismosspel. Terracotta. Corinthe. 300-225 v.Chr.

Over de Vrienden van het Allard Pierson

Vrienden van het Allard Pierson is het samengaan van de Vrienden van het Allard Pierson Museum en de Vrienden van de Bijzondere Collecties. De vriendenorganisaties werkten al geruime tijd samen. Beide organisaties hebben een rijke geschiedenis en zijn cruciaal voor het draagvlak van het Allard Pierson, onder meer bij het doen van aankopen. In navolging van het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties zijn zij op 1 januari 2021 verder gegaan als één organisatie: Vrienden van het Allard Pierson. Lees meer