About us

The Allard Pierson is the museum and knowledge institute for the heritage collections of the University of Amsterdam. Linking up the world of the university to society at large lies at the core of everything we do.

Het Allard Pierson wil als museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam een toegankelijke plek zijn voor nieuwsgierige mensen. Hier doe je kennis op, raak je geïnspireerd, en ontdek je nieuwe onderwerpen en collecties.

 

Read more

 

‘Wellicht de meest veelzijdige denker van de negentiende eeuw’ is hij wel genoemd. Onze naamgever staat voor cultuurgeschiedenis in brede zin, kennisoverdracht binnen én buiten de universiteit, en reflectie op het verleden voor duiding van het heden. Wie was deze Allard Pierson?

Read more

Het gebouw aan de Oude Turfmarkt 127 is oorspronkelijk gebouwd als hoofdkantoor van de Nederlandsche Bank. Verschillende details herinneren aan dat verleden. Er loopt bijvoorbeeld nog een rails vanaf de kade de entreehal in, voor de karren met geld.

Read more

De levendige Oude Turfmarkt met de hoofdingang van De Nederlandsche Bank, kort na 1901.

Bekijk de verschillende afdelingen van het Allard Pierson en de mensen die er werkzaam zijn.

Organisation

Support Fund

Het huidige Allard Pierson bestaat dankzij de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Deze collecties zijn verzameld door bibliothecarissen over een periode van eeuwen. De grondslag voor de bibliotheek van de universiteit werd gelegd in 1578, na de Alteratie, toen de boeken en manuscripten van de rooms-katholieke kerkelijke instellingen in Amsterdam werden samengevoegd tot een voor iedereen toegankelijke bibliotheek. De eerste ‘openbare bibliotheek’ van de Amsterdammers zelf.

Read more

Gerardus Johannes Vossius (1577-1649), een van de twee eerste hoogleraren aan het Athenaeum Illustre.

Over 2019, we work hard to refurbish the Allard Pierson. The rejuvenated museum entrance opens in the summer. New space will soon be made available with the addition of four floors on the Turfdraagsterpad side for the permanent museum exhibition From the Nile to the Amstel. On the first floor, we are opening the museum shop and the new Allard Pierson Live. The reading room will be given additional space and the museum café is being refurbished.

Register here for the newsletter. For further information on the renovations in the University Quarter, click here.

 

Impression of the interior by Atelier Pro Architects

 

Op zoek naar een historische locatie in het hart van Amsterdam? Bekijk onze mogelijkheden en neem voor meer informatie contact met ons op: 020-525 37 70 of mail ons op booking@allardpierson.nl. 

We ontvangen u graag in het Allard Pierson!

Our halls

Museums, libraries and comparable institutions can apply to the Allard Pierson for artefacts for exhibition.

Read more

Allard Pierson is als (toezichthoudend) beheerder van de historische, kunst- en wetenschapscollecties van de Universiteit van Amsterdam verantwoordelijk voor vele duizenden objecten.

Read more