Over ons

Het Allard Pierson verzamelt, beheert, ontsluit, onderzoekt en presenteert waardevol en relevant cultureel erfgoed van de oudheid tot nu.

Het Allard Pierson verzamelt, beheert, ontsluit, onderzoekt en presenteert waardevol en relevant cultureel erfgoed van de oudheid tot nu. Wij maken dit toegankelijk voor iedereen, ten dienste van wetenschap en samenleving, ter lering en inspiratie. Dit doen wij als onderdeel van de Universiteit van Amsterdam en vanuit het historisch hart van Amsterdam.

Wij geven vanuit verschillende perspectieven inzicht in het verleden en houden tegelijk de vinger aan de pols van de actualiteit. Met voor iedereen toegankelijke collecties en gesteund door de kennis en kunde van betrokken medewerkers, onderzoekers, kunstenaars en ons publiek, bieden wij pluriforme visies op de toekomst. Daarbij werken we samen met maatschappelijke en culturele partners, lokaal en (inter)nationaal. Verbinding, transparantie, verdieping, kwaliteit en innovatie zijn onze kernwaarden.

Kijk voor contactgegevens van de afdeling Communicatie en voor persberichten op de pagina Pers.

Het gebouw aan de Oude Turfmarkt 127 is oorspronkelijk gebouwd als hoofdkantoor van de Nederlandsche Bank. Verschillende details herinneren aan dat verleden. Er loopt bijvoorbeeld nog een rails vanaf de kade de entreehal in, voor de karren met geld.

Lees verder

De levendige Oude Turfmarkt met de hoofdingang van De Nederlandsche Bank, kort na 1901.

Bekijk de verschillende afdelingen van het Allard Pierson en de mensen die er werkzaam zijn. 

Organisatie en verslagen

Stichting Allard Pierson

Het huidige Allard Pierson bestaat dankzij de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Deze collecties zijn verzameld door bibliothecarissen over een periode van eeuwen. De grondslag voor de bibliotheek van de universiteit werd gelegd in 1578, na de Alteratie, toen de boeken en manuscripten van de rooms-katholieke kerkelijke instellingen in Amsterdam werden samengevoegd tot een voor iedereen toegankelijke bibliotheek. De eerste ‘openbare bibliotheek’ van de Amsterdammers zelf.

Lees verder

Gerardus Johannes Vossius (1577-1649), een van de twee eerste hoogleraren aan het Athenaeum Illustre.

Sinds 2019 is er hard gewerkt aan de herinrichting van het Allard Pierson. Met een aanbouw van vier verdiepingen aan de kant van het Turfdraagsterpad is er meer ruimte gekomen voor de museumpresentatie Van Nijl tot Amstel. Op de eerste verdieping opende de museumwinkel, een espressobar en het nieuwe Allard Pierson Live. De onderzoekzaal heeft een extra werkruimte gekregen en het museumcafé wordt vernieuwd.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief. Voor meer informatie over de verbouwingen in het Universiteitskwartier kijk hier.

Impressie interieur door Atelier Pro Architecten

 

Op zoek naar een historische evenementenlocatie in het hart van Amsterdam? Bekijk onze mogelijkheden en neem voor meer informatie contact met ons op: 020-525 37 70 of mail ons op events@allardpierson.nl 

We ontvangen u graag in het Allard Pierson!

Onze zalen

 

Musea, bibliotheken en vergelijkbare instellingen kunnen bij het Allard Pierson objecten aanvragen voor tentoonstellingen.

Lees verder

Allard Pierson is als (toezichthoudend) beheerder van de historische, kunst- en wetenschapscollecties van de Universiteit van Amsterdam verantwoordelijk voor vele duizenden objecten.

Lees verder