Johannes van Damprijs

De Johannes van Damprijs is een internationale oeuvreprijs voor een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de internationale gastronomie. De prijs is vernoemd naar culinair journalist en schrijver Johannes van Dam wiens nieuwsgierigheid reikte tot de verste uithoeken van de gastronomie. Door middel van zijn boeken en artikelen liet hij een breed Nederlands publiek hier kennis mee maken. Om dit gedachtegoed voort te zetten is in 2012 deze oeuvreprijs in het leven geroepen. De brede interesse van Johannes van Dam is zichtbaar in zijn verzameling kookboeken, die wordt bewaard in het Allard Pierson.

Vorige prijswinnaars:

2024 Asma Khan, Indiaas-Britse chef

“Asma Khan geeft een nieuwe dimensie aan de culinaire cultuur door te werken met een bicultureel team van uitsluitend vrouwen die als gelijken op de werkvloer optreden. Zij is een voorvechtster van sociale rechtvaardigheid in en buiten de keuken.”

2022 Jeroen Meus, Belgisch tv-kok

Met zijn enthousiasme en gastronomische kennis van zaken is Jeroen Meus uitgegroeid tot dé ambassadeur van de Vlaamse keuken, maar ook van vele internationale keukens en culinaire tradities. Hij heeft miljoenen Vlamingen en Nederlanders geïnspireerd om zelf in de keuken aan de slag te gaan en de belangstelling voor de gastronomie aangewakkerd.

2019 Alain Passard, Franse chef-kok

“Met zijn keuze voor een menu op basis van de seizoenen en de nadruk op het gebruik van verse groente en fruit heeft Alain Passard een krachtig signaal gegeven voor verandering in Frankrijk en daarbuiten”

2017 Alice Waters, Amerikaanse chef-kok en activiste

“Met haar restaurant en haar projecten, zoals The Edible Schoolyard, heeft Alice Waters velen, jong en oud, in de VS en daarbuiten bewust gemaakt van het belang van de kwaliteit van voedsel en een directe relatie met de herkomst van
voedsel.”

2016 Yotam Ottolenghi, Israëlisch-Britse, schrijver en chef-kok.
2015 John Halvemaan, kok
2014 Carlo Petrini, schrijver en uitgever voor o.a. zijn werk voor de internationale organisatie Slow Food en zijn protest tegen de opening van een nieuwe McDonald’s-vestiging in Rome.
2013 Harold McGee, schrijver
2012 Claudia Roden, Egyptisch-Britse kookboekenschrijfster

vlnr: Jonah Freud (Stichting Gastronomische Bibliotheek), Asma Khan, Louise O. Fresco (juryvoorzitter Johannes van Damprijs), Els van der Plas (directeur Allard Pierson)

De jury van de Johannes van Damprijs

De jury voor de Johannes van Damprijs 2024 bestaat uit:

Louise O. Fresco – juryvoorzitter – voorzitter van Raad van Bestuur Wageningen University & Research

Joris Bijdendijk – jurylid – chef-kok van restaurants RIJKS en WILS, bekroond met Michelinsterren

Hassnea Bouazza – jurylid – schrijver en journalist

Jonah Freud – jurylid – schrijver en journalist

Hiske Versprille – jurylid – culinair journalist bij de Volkskrant