Van Nijl tot Amstel

Een reis in vogelvlucht door 10.000 jaar cultuurgeschiedenis. Van handelaren uit het Assyrische Rijk tot theatermakers in de creatieve stad Amsterdam. De voorwerpen die ze nalieten, vertellen hun verhalen.

Van Nijl tot Amstel is een vaste presentatie die start bij prehistorische jagers in het nabije Oosten en uitmondt in de eenentwintigste eeuw in Amsterdam. Deze geschiedenis toont de wisselwerking tussen de oude en de moderne wereld en vertelt het verhaal van de altijd nieuwsgierige mens. Van het ontstaan van het schrift tot de eerste industriële boekproductie, van handelaren uit het oude Assyrische Rijk tot theatermakers in Amsterdam.

Egyptische mummies, Grieks aardewerk en Romeins glas, Koptisch textiel, Middeleeuwse handschriften, 17de-eeuwse atlassen en andere oude drukken, anatomische tekeningen, brieven, prenten en kookboeken, poppenkastpoppen van de Dam en een uitgebreide verzameling gipsen afgietsels van beroemde klassieke beelden; het is een greep uit het aanbod van het Allard Pierson. De erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam vormen een onuitputtelijke bron van kennis en verhalen.

De presentatie Van Nijl tot Amstel is recent uitgebreid met de zone Allard Pierson Live, vlakbij de hoofdingang. Hier kan iedereen zelf aan de slag met archeologische scherven of digitaal grasduinen in de cartografische, theater- en muziekcollecties. In deze zalen met uitzicht op het Rokin, vind je ook de espressobar en de museumwinkel.

Van Nijl tot Amstel