Joop Frankvoort-van der Meer fellowship voor circuscollecties

Het Allard Pierson beheert een unieke en omvangrijke circuscollectie. De collectie bestaat uit affiches, programma’s, foto’s, dia’s, flyers, knipsels en overige documentatie van circusvoorstellingen. De circuscollectie is samengesteld uit privécollecties van verzamelaars en instellingen die door de eeuwen heen zich hebben toegelegd op het verzamelen van circuserfgoed. Zo verzamelde Herman Linssen de gegevens van bijna 6.000 circussen, waaronder de artiesten, de plaatsen van optreden en de seizoenen waarin zij optraden. Andere belangrijke bijdragen aan de circuscollectie van het Allard Pierson is de Jaap Best collectie met o.a. bijna 4.000 affiches van de Joods Duitse drukker Adolph Friedländer; de collectie Hartmans met een focus op kinder- en jeugdliteratuur met circus als onderwerp; en het Theater Instituut Nederland.

Mogelijke onderzoeksthema’s

  • De (veranderende) rol van vrouwen in het circus in 19de en 20de eeuw
  • Gebruik van wilde dieren voor circusexploitatie en publiekswerving
  • Het belang van familieverbanden tussen circusartiesten
  • De veranderende ethiek rondom ‘freakshows’
  • De relevantie van het circus als vrijhaven voor LHBTIQ+’ers
  • Oriëntalisme en imperialisme als onderdeel van het circusprogramma.

Zoeken in de collectie

De circuscollectie is digitaal ontsloten in de database van de Theatercollecties van de UvA. Hiervoor is een zoekinstructie samengesteld: ZoekinstructiesCircuscollectiesApril21.pdf (circusmuseum.nl). De afzonderlijke circuscollecties zijn ook te vinden via https://circusmuseum.nl/nl/herkomst/.

Vragen

Vragen over de collectie kunnen worden gesteld aan conservator Frederieke van Wijk (f.k.vanwijk@uva.nl). Laurien de Gelder (l.i.degelder@uva.nl), coördinator van het fellowshipprogramma, beantwoordt vragen over de procedure.
Richtlijnen fellowships

Aanmelden