29 Juli

Summerschool: Early Alchemical Image Sequences and the Golden Age of Emblematic Alchemy

  • Datum 29 juli
  • Tijd 13:00 - 14:00
  • Prijs €5

Let op: deze workshop is in het Engels

Een van de bekendste publicaties van de Rozenkruisers is de Chymische Hochzeit of De alchemische bruiloft. Op de omslag staan de woorden ‘Arcana publicata vilescunt’ (geopenbaarde mysteries worden waardeloos). Deze opmerking lijkt tegenstrijdig voor een boek dat gewoon in de handel te verkrijgen was. Maar eenmaal aan het boek begonnen, ontdekt de lezer al snel wat hiermee wordt bedoeld: door vele symboliek in het taalgebruik, blijven sommige verhalen ook na publicatie gehuld in mysterie.  

De titelpagina van Chymische Hochzeit verscheen oorspronkelijk in een werk van de Duitse alchemist en theosoof Heinrich Khunrath (1560–1605) van wie Amfitheater van de eeuwige wijsheid (1595/1609) een van de bekendste werken is. Dit is een van de topstukken uit de Biblioteca Philosophica Hermetica, sinds dit jaar ondergebracht bij het Allard Pierson. In deze sessie van de Summerschool History of the Book kijken we naar de symboliek in de beeldtaal van een aantal bekende alchemische werken. Een aantal voorbeelden:  the Pretiosa Margarita Novella (1546) en de Rosarium Philosophorum (1550), Khunrath’s Amfitheater (1609) en een aantal werken van bijvoorbeeld Michael Maier, Johann Daniel Mylius and Daniel Stolzius von Stoltzenberg. 

Spreker:

Peter J. Forshaw is Universitair Docent in de Geschiedenis van de Westerse Esotherie in de Vroegmoderne tijd aan de Universiteit van Amsterdam, in de capaciteitsgroep geschiedenis van de Hermetische filosofie en verwante stromingen. Hij is gespecialiseerd in de culturele geschiedenis van de occulte filosofie (in het bijzonder alchemie, magie en christelijke kaballah) en de relatie met religie, wetenschap en geneeskunst. Hij is ook hoofd van de Ritman Onderzoeksgroep bij de Embassy of te Free Mind in Amsterdam, waar hij werkt aan de Geheime Figuren en Teaching by Images projecten.  

 

Beeld:Oratory-Laboratory engraving from Heinrich Khunrath, Amphitheatrum Sapientiae Aeternae, Hanau 1609 PH3246

  • Datum 29 juli
  • Tijd 13:00 - 14:00
  • Prijs €5