Verzamelaarskabinet

Stap in de wereld van de verzamelaar

Sommige objecten hebben een lange reis afgelegd voordat ze in de collectie van het Allard Pierson kwamen, bijvoorbeeld via opgravingen of kunsthandels. Maar welke weg was dat? In het Verzamelaarskabinet kijken we naar verzamelaars en verzamelingen die belangrijk zijn geweest voor het Allard Pierson.

In de vitrines worden de verzamelaars en hun collecties uitgelicht. Sommige van deze voorwerpen zijn nog niet eerder buiten de muren van het depot geweest. Het kabinet bevat ook enkele topstukken. De reis van sommige objecten is te volgen op de interactieve touchtable. Voor elke verzamelaar zijn de reizen van drie voorwerpen digitaal gevisualiseerd op een wereldkaart.

Het verzamelaarskabinet bevindt zich in een bijzondere ruimte. Het is de ruimte die oorspronkelijk als griffiekamer gebruikt werd toen het gebouw nog dienst deed als hoofdkantoor van de Nederlandsche Bank. Toen het gebouw in 1976 een museum werd, deed het dienst als directeurskamer. Voor het eerst in de geschiedenis is deze chique stijlkamer met monumentaal interieur geopend voor het publiek!