Open kaart

Open kaart – van atlas tot streetmap toont zeven eeuwen cartografie in Nederland én werpt een blik in de toekomst. De tentoonstelling laat een enorme diversiteit aan kaarten zien vanaf de 15de eeuw en deelt de verhalen die erachter schuilgaan.

Alle kaarten, waaronder werk van Blaeu, Ortelius, Ptolemaeus en Bos, behoren tot de cartografiecollectie van het Allard Pierson, een van de belangrijkste van Europa. Een groot deel is een bruikleen van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) dat in maart 150 jaar bestaat.

Koloniale verhoudingen
In de 17de eeuw nam de cartografie in Amsterdam een grote vlucht. Open Kaart start in Amsterdam en zoomt via Nederland en Europa uit naar de wereld, met speciale aandacht voor Indonesië, Suriname en de Antillen. Oude en meer recente kaarten getuigen van koloniale verhoudingen en de interpretaties ervan, geografische ontwikkelingen, de omgang van Nederland met het water en veranderende grenzen. Aan de toekomst van de cartografie is een presentatie gewijd in samenwerking met het Amsterdamse technologiebedrijf TomTom.

Hedendaagse kunst
Diverse hedendaagse kunstenaars zijn geïnspireerd door het fenomeen kaarten en het ‘in kaart brengen’. In de tentoonstelling zijn werken te zien van Gert Jan Kocken (1971) en Remy Jungerman (1959). Later dit voorjaar opent een kleine aansluitende tentoonstelling met meerdere werken van hun hand en van Qiu Zhijie (1969).

Educatief programma
Bij Open Kaart wordt een uitgebreid educatief programma aangeboden dat deels in samenwerking met de educatieve uitgeverij Noordhoff is ontwikkeld. Leerlingen ontdekken onder andere via De Digitale Bosatlas de verhalen achter de kaarten en gaan aan de slag met kaartvaardigheden.

Open kaart – van atlas tot streetmap is te zien van 2 maart tot en met 16 juli 2023.

Open kaart kwam tot stand dankzij de volgende partners, sponsors en fondsen: Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap, TomTom, Noordhoff, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Kramer/Lems, Jansonius Fonds, Amsterdams Universiteitsfonds, Hendrik Muller Fonds, Janivo Stichting, M.O.A.C. Gravin van Bylandt Stichting.