Oog in oog. De mensen achter mummieportretten

De eerste tentoonstelling over Oudegyptische mummieportretten in Nederland.

Deze tentoonstelling was te zien van 6 oktober 2023 tot en met 20 mei 2024.

Mummieportretten zijn meestal op hout geschilderde portretten die werden gemaakt tijdens de Romeinse periode in Egypte. Na het behandelen en inwikkelen van het lichaam van de overledene, werd het portret op het gezichtsgedeelte van de gemummificeerde persoon bevestigd. Voor Oog in oog brengt het Allard Pierson 38 exemplaren van over de hele wereld bij elkaar. Ze brengen ons oog in oog met evenzoveel personen die zich bijna 2000 jaar geleden lieten vereeuwigen. 

Modern
De mummieportretten spreken sterk tot de verbeelding door hun kleuren, indringende blik en vooral hun modern aandoende realisme. Het zijn kunstzinnige uitingen van een traditie die terugkeerde in de Byzantijnse schilderkunst. Tegenwoordig worden ze gezien als voorbeeld van de vroegst bekende, realistisch geschilderde portretkunst.

Wie waren de geportretteerden? Hoe werden zij afgebeeld en waarom? Door wie werden zij gezien? En hoe zijn ze ontdekt? In Oog in oog maken bezoekers niet alleen kennis met de geportretteerden maar ook met makers, nabestaanden, navolgers, verzamelaars, archeologen en onderzoekers die een rol spelen rond deze portretten.

Onderzoeksproject
De tentoonstelling steunt op actuele kennis over mummieportretten en op voorlopige onderzoeksresultaten van nieuw materiaal-technisch onderzoek, geïnitieerd door het Allard Pierson, dat tot en met juni 2024 duurt. Het Allard Pierson werkt hiervoor samen met onderzoekspartners in België, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten en steunt daarbij op de circa 50 internationale museale onderzoekspartners die samen het APPEAR-netwerk vormen.

Audioroute Kijken met Krabbé
Neem een podcatcher mee en laat je door Jasper Krabbé meevoeren langs zijn persoonlijke favorieten in de tentoonstelling Oog in oog. Wat zie je als je kijkt met de blik van een kunstenaar?  

Oog in oog. De mensen achter mummieportretten is te zien van 6 oktober 2023 tot en met 20 mei 2024.

Voor de tentoonstelling geldt een toeslag van € 5 op de normale entreeprijs. 

Schoolgroepen
Voor schoolgroepen zijn verschillende programma’s gemaakt.
Leerlingen gaan samen met hun klas op onderzoek uit en maken een reis door het oude Egypte. Ze maken kennis met eeuwenoude schildertechnieken en leren de mensen achter mummieportretten én hun klasgenoten beter kennen.

De tentoonstelling Oog in oog. De mensen achter mummieportretten wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, de Turing Foundation, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Zandee fonds, het Amsterdams Universiteitsfonds, de Vrienden van het Allard Pierson en het NICAS.

Sponsor: Amsterdamsche Fijnhout

Tentoonstellingspublicatie

Bij de tentoonstelling Oog in oog. De mensen achter mummieportretten is ook een catalogus verschenen bij uitgeverij WBOOKS. 

De catalogus is voor 29,95 euro te koop in de museumwinkel of via de webshop van Dutch Museum Giftshop.

De publicatie Oog in oog. De mensen achter de mummieportretten is op 24 november verschenen bij Uitgeverij WBOOKS en wordt mogelijk gemaakt door het De Gijselaar-Hintzenfonds en het Professor Van Winter Fonds. 

Bestel de catalogus