Open kaart

In Open Kaart– van atlas tot streetmap reis je door zeven eeuwen kaarten en atlassen én werp je een blik in de toekomst. Bekijk een enorme diversiteit aan kaarten vanaf de 15de eeuw en ontdek de verhalen die erachter schuilgaan.

De tentoonstelling start in Amsterdam met een unieke grote stadskaart uit 1625 vol kleine details, en zoomt via Nederland en Europa uit naar de wereld. Speciale aandacht is er voor kaarten van voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen.

Verhalen over kaarten

De meeste kaarten in de tentoonstelling zijn in Amsterdam gemaakt. Nergens anders werden zulke accurate en mooie kaarten gemaakt als in de Kalverstraat en aan het Damrak, waar onder meer Frederick de Wit en Willem en Joan Blaeu hun werkplaats hadden. In de tentoonstelling kom je van alles te weten over het kaartenmaken. Je ontdekt dat achter iedere kaart wel een verhaal schuil gaat. Oude en meer recente kaarten getuigen van koloniale verhoudingen, geografische ontwikkelingen, de omgang van Nederland met het water en veranderende grenzen.

Per zaal is één van de getoonde kaarten uitgelicht die je onder de loep kunt nemen. Een aparte zaal is gewijd aan de allernieuwste cartografische technieken, een samenwerking met het Amsterdamse technologiebedrijf TomTom.

Open kaart Reflecties

Diverse hedendaagse kunstenaars zijn geïnspireerd door het fenomeen kaarten. In de aansluitende tentoonstelling Open kaart Reflecties zijn vanaf april werken te zien van Gert Jan Kocken (1971), Remy Jungerman (1959), Jan Rothuizen (1968) en Qiu Zhijie (1969). Remy Jungerman maakte speciaal voor de tentoonstelling een werk waarmee hij reflecteert op de kaart van Alexander de Lavaux, een uitgebreide en zeer gedetailleerde kaart van Suriname uit 1737.

Schoolgroepen

Voor schoolgroepen zijn verschillende programma’s gemaakt, deels in samenwerking met de educatieve uitgeverij Noordhoff en Amnesty International. Leerlingen ontdekken onder andere via De Digitale Bosatlas de verhalen achter de kaarten en gaan aan de slag met kaartvaardigheden.

Meer weten over de stadskaart uit 1625? Klik op deze button:kaart van Berckenrode

Open kaart – van atlas tot streetmap is te zien van 2 maart tot en met 20 augustus 2023.

Open kaart kwam tot stand dankzij de volgende partners, sponsors en fondsen: Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap, TomTom, Noordhoff, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Kramer/Lems, Jansonius Fonds, Amsterdams Universiteitsfonds, Hendrik Muller Fonds, Janivo Stichting, M.O.A.C. Gravin van Bylandt Stichting.