Vernieuwingen

Het Allard Pierson vernieuwt

In april 2019 startte het Allard Pierson met een verbouwing en een aanbouw. Daarmee creëert het museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam meer ruimte voor presentaties en publiek. Belangrijk onderdeel van de vernieuwing is de openbare zone Allard Pierson Live waar ook de faculteiten van de UvA een podium krijgen.

Atelier Pro

Het gebouw van voorheen het Allard Pierson Museum dateert uit 1869 en huisvestte oorspronkelijk het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank. Ontwerper Dick Elffers transformeerde het oude bankgebouw in een museum dat in 1976 de deuren opende. In 2010 werd de ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen verdrievoudigd. Nu is het Allard Pierson toe aan een vernieuwing die voor meer toegankelijkheid zorgt. Aan de zijde van het Turfdraagsterpad verrijst binnen de bestaande rooilijnen een transparante aanbouw van vier verdiepingen. Het ontwerp is van Atelier PRO, eerder architect van de verbouwing van het naastgelegen pand dat sinds 2007 de Bijzondere Collecties van de UvA huisvest. Allard Pierson Museum en Bijzondere Collecties zijn begin dit jaar samengegaan onder één naam: Allard Pierson.

Meer ruimte voor tentoonstellingen en publiek

Het Allard Pierson krijgt er door de verbouwing 500 m2 bij voor tentoonstellingen en 500 m2 voor publieksruimtes. De vernieuwingen geven het gebouw een meer open karakter en zorgen voor een duidelijke verbinding met de Oude Turfmarkt. De oorspronkelijke entree uit de tijd van De Nederlandsche Bank wordt hersteld door het tochtportaal tussen de metershoge deuren te verwijderen. Net als vroeger zullen die deuren tijdens openingstijden weer wijd openstaan. Tegelijk met de realisatie van de nieuwbouw wordt in het gebouw het openbaar toegankelijke Allard Pierson Live gecreëerd. Daar kunnen bezoekers, conservatoren, vrijwilligers en studenten werken met archeologische, cartografische, theater- en muziekcollecties. In deze ruimte komen ook een museumwinkel en een café, en krijgt de universiteit een podium voor onderzoeksresultaten.

De vernieuwing van het Allard Pierson maakt deel uit van de ontwikkeling van het Universiteitskwartier. Daar wordt ook gebouwd aan een nieuwe huisvesting van de Universiteitsbibliotheek. Kijk hier voor meer informatie: Universiteitskwartier.

De verbouwing en herinrichting zijn mede mogelijk gemaakt door de Universiteit van Amsterdam, het Amsterdams Universiteitsfonds, Stichting Dioraphte, het Mondriaan Fonds, VSBfonds en de BankGiro Loterij. Atelier PRO heeft de aanpassingen van het gebouw ontworpen. MVB Bouw BV verricht de bouwkundige verbouwing en de installaties worden uitgevoerd door Heijmans Utiliteit BV.