Joop Frankvoort-van der Meer fellowship voor circuscollecties

Deze fellowship wordt mogelijk gemaakt door een genereuze gift van het Joop Frankvoort-van der Meer Fonds / Amsterdams Universiteitsfonds. Aanmelden voor deze fellowship was mogelijk tot en met 1 december 2023.

Het Allard Pierson beheert een unieke en omvangrijke circuscollectie. De collectie bestaat uit affiches, programma’s, foto’s, dia’s, flyers, knipsels en overige documentatie van circusvoorstellingen. De circuscollectie is samengesteld uit privécollecties van verzamelaars en instellingen die door de eeuwen heen zich hebben toegelegd op het verzamelen van circuserfgoed. Zo verzamelde Herman Linssen de gegevens van bijna 6.000 circussen, waaronder de artiesten, de plaatsen van optreden en de seizoenen waarin zij optraden. Andere belangrijke bijdragen aan de circuscollectie van het Allard Pierson is de Jaap Best collectie met o.a. bijna 4.000 affiches van de joods-Duitse drukker Adolph Friedländer; de collectie Hartmans met een focus op kinder- en jeugdliteratuur met circus als onderwerp; en het Theater Instituut Nederland.

Suggesties voor onderzoek:

  • de (veranderende) rol van vrouwen in het circus in 19de en 20de eeuw;
  • het belang van familieverbanden tussen circusartiesten;
  • de opkomst van mensvertoningen in Europa als onderdeel van het circus;
  • de relevantie van het circus als vrijhaven voor LHBTIQ+’ers;
  • de veranderende ethiek rondom ‘freakshows’;
  • de gevolgen van het verbod op wilde dieren voor circusexploitatie en publiekswerving;
  • of andere onderwerpen gerelateerd aan de circuscollecties.

Zoeken in de collectie
De circuscollectie is digitaal ontsloten in de database van de Theatercollecties van de UvA. De afzonderlijke circuscollecties zijn ook te vinden via https://circusmuseum.nl/nl/herkomst/.

Vragen
Vragen over de collectie kunnen worden gesteld aan conservator Hans van Keulen (j.h.k.vankeulen@uva.nl). Anna de Wilde (a.e.dewilde@uva.nl), coördinator van het fellowshipsprogramma, beantwoordt vragen over de procedure.