Louise O. Fresco fellowship voor de geschiedenis van voedsel en voeding

De Louise O. Fresco fellow voor de geschiedenis van voedsel en voeding is in 2024 Yin-Tzu Lin. Zij doet onderzoek naar hoe Nederlands voedselgeschiedenis kan dienen als inspiratiebron voor duurzaamheid.

Hoe de Nederlandse voedselgeschiedenis duurzame voedingspraktijken kan inspireren 

Lins onderzoek haalt inspiratie uit historische voedingspatronen om de verbeeldingskracht over ‘post-groeidieet’ te stimuleren. Adviezen voor duurzame voeding gericht op het verminderen van de inname van eiwitten, vetten en zuivelproducten om gezondheids- en milieuredenen zijn een trend geworden. De laatste jaren is er een radicaler plan – dat van de ‘post-groei’ – voor een toekomst die draait om constante groei, zoals in ons kapitalistische sociaaleconomische systeem. In pre-kapitalistische samenlevingen was verminderde consumptie een gegeven; voor veel mensen was er immers weinig andere keuze dan te leven van ingrediënten uit de regio, en vaak weinig vlees en zuivel te consumeren. Verrassend genoeg is dit in lijn met huidige duurzame voedingsvoorstellen, wat leidt tot de hoofdvraag van dit onderzoek: hoe kunnen voedingspatronen van vóór de groei-economie inspiratie bieden voor het bedenken van een post-groeidieet? Voor haar onderzoek gebruikt Lin de collectie Geschiedenis van de Voeding, waaronder kookboeken en recepten uit de 16e tot het begin van de 20e eeuw. 

Bio
Ying-Tzu Lin is stedenbouwkundige met expertise op het gebied van voedsel en planologie. Zij komt uit Taiwan en woont nu in Amsterdam, waar zij onlangs gepromoveerd is in planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Lin onderzocht stadslandbouw in Amsterdam en Almere, en de manier waarop straatmarkten in Amsterdam en Taipei zijn georganiseerd. Momenteel is haar onderzoek gericht op ‘urban food commons’ (stedelijke voedselgemeenschappen). Lin is coördinator van het Amsterdam Network of Food and Planning en lid van de MRA Food Council.