Joop Frankvoort-van der Meer fellowship

De Joop Frankvoort-van der Meer fellows voor circuscollecties is in 2024 Parveen Kanhai. Zij doet onderzoek naar India en Sri Lanka in publicitair materiaal van de Firma Hagenbeck (1883-1934).

De circuscollectie van het Allard Pierson omvat een groot aantal affiches, foto’s en postkaarten die zijn gerelateerd aan de Firma Hagenbeck’s völkerschauen met mensen uit India en Sri Lanka. Gedurende drie maanden zal Parveen Kanhai deze visuele bronnen bestuderen in het kader van de verwevenheid tussen Duitsland en India, een relatief nieuw onderzoeksgebied. India fungeerde aan het begin van de negentiende eeuw als canvas waarop zowel ideeën over de nationale identiteit, religieuze wortels en de toekomst werden geprojecteerd. De volgende vragen zullen worden onderzocht: welke elementen in het publicitair materiaal zijn afkomstig uit India en welke uit Sri Lanka? Veranderden de elementen die (letterlijk) op de voorgrond werden geplaatst in de loop der tijd? En hoe verhouden deze afbeeldingen zich tot koloniale stereotypen, zoals ‘carnavalesk’ en ‘vervrouwelijkt’ India? Verder zal Kanhai proberen om de namen en herkomst te achterhalen van de Indiërs en Sri Lankanen die visueel zijn vastgelegd en onderwerp waren van antropometrisch onderzoek door Duitse en Franse antropologen.  

 

Parveen Kanhai

Parveen Kanhai studeerde geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Over mensvertoningen schreef zij een bijdrage voor website van het Circusmuseum (2023), en in 2024 is zij gastredacteur voor een themanummer van tijdschrift De Moderne Tijd (2024). Ze assisteerde bij The Menaka Archive, dat reflecteert op dans en digitale archieven. In dit kader werkte ze mee aan de bundel Religious Entanglements Between Germans and Indians, 1800–1945 (Schwaderer en Jonker, 2024).