Allard Pierson Vrienden fellowship

De Allard Pierson Fellow in 2024 is Yun Xie. Zij doet onderzoek naar Chinese lettertypen in de N. Tetterode lettergieterij.

Gedurende drie maanden zal Yun Xie de archieven van de N. Tetterode lettergieterij verkennen. Haar doel is om te reconstrueren hoe Chinese lettertypen bij deze Amsterdamse lettergieterij werden ontworpen en geproduceerd in de negentiende eeuw. De vraag naar communicatie met de Chinese gemeenschappen in de Nederlandse Oost-Indische kolonie werd in de negentiende eeuw steeds urgenter. Voor de Nederlandse autoriteiten maakte dit het gebruik van Chinees drukwerk als een communicatiemiddel des te belangrijker. Om aan deze behoefte te voldoen, importeerde Nederland ongeveer vijfduizend Chinese lettertypen uit Hongkong. In samenwerking met sinologen van de Universiteit Leiden heeft de N. Tetterode lettergieterij in Amsterdam deze Chinese lettertypen verwerkt. Met een reconstructie van het ontwerp en productie proces van Chinese lettertypen kan dit onderzoek licht werpen op de interactie en samenwerking tussen de drukindustrie, de academische wereld en de politiek in koloniale context.

Yun Xie

Yun Xie heeft haar master in kunstgeschiedenis behaald aan de Universiteit Utrecht en een bachelor in Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Haar masterscriptie, getiteld Republiek van Karakters: Een Sociaal Netwerk Gericht op het Hong Kong-type, werd bekroond met de Tiele Scriptieprijs 2022. In 2022 en 2023 werd ze onderscheiden met het Brill Fellowship en het Joh. Enschedé Fellowship om onderzoek te verrichten naar de Nederlandse lettergieterij-industrie uit de negentiende eeuw en de productie van niet-westerse lettertypen.