01.11.2017 Nieuws

Yotam Ottolenghi wint Johannes van Damprijs 2016

De Johannes van Damprijs 2016 gaat naar chefkok Yotam Ottolenghi. Hij ontvangt de prijs vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

Deze internationale oeuvreprijs – vernoemd naar culinair journalist en schrijver Johannes van Dam – wordt door de Universiteit van Amsterdam uitgereikt aan een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomische cultuur in brede zin in zijn of haar, mede in de Nederlandse taal verschenen publicaties en andere communicatieuitingen.  

De prijs ging eerder naar Claudia Roden (2012), Harold McGee (2013), Carlo Petrini (2014) en John Halvemaan (2015). De prijs wordt op 17 november aan Ottolenghi overhandigd tijdens een prijsuitreiking bij de Universiteit van Amsterdam.

Yotam Ottolenghi (1968) is een Israëlisch-Britse kok en auteur van kookboeken zoals Plenty, Jeruzalem, Nopi en het net verschenen Sweet (geschreven samen met Helen Goh, uitgegeven door Fontaine Uitgevers). Hij is tevens een van de gasten tijdens komend seizoen van televisieprogramma CollegeTour. Tijdens de Kookboeken7Daagse staat in het aanbod bij de Bijzondere Collecties de geschiedenis van de voeding centraal. Van 16 tot en met 18 november zijn er verschillende activiteiten, waaronder een wetenschappelijk symposium en een Foodie Festival. De collectie Geschiedenis van de Voeding van de Bijzondere Collecties bevat vele unieke uitgaven, zoals Le Pastissier François uit 1655 en De volmaakte Hollandsche keukenmeid uit 1746.

Beeld: Yotam Ottolenghi ontvangt prijs uit handen van juryvoorzitter Louise Fresco