05.04.2016 Nieuws

Wim Brands overleden

Op maandag 4 april is de dichter, schrijver en presentator Wim Brands geheel onverwacht overleden, zo heeft de VPRO bekendgemaakt. Brands was als gastschrijver verbonden aan de Artis Bibliotheek.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

Wim Brands (1959) was vanaf 1987 werkzaam voor de VPRO. Hij maakte radioprogramma’s over literatuur en filosofie. Hij was een van de bedenkers en presentatoren van het radioprogramma De Avonden. Later maakte hij het radioprogramma Brands met Boeken en het tv-programma VPRO Boeken. Wim Brands genoot ook bekendheid als dichter. Hij debuteerde in 1985 met de bundel Inslag. Zijn laatste bundel, ’s Middags zwem ik in de Noordzee, verscheen in 2014 en werd zeer positief ontvangen.

Gastschrijver

Sinds 1 februari 2015 was Wim Brands als gastschrijver verbonden aan de Artis Bibliotheek, onderdeel van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Hij presenteerde er avonden met bijzondere gasten die geïnterviewd werden over hun keuze uit de collectie van de Artis Bibliotheek. De eerste avond, met Midas Dekkers en Tijs Goldschmidt, vond plaats op 11 februari 2015. Er volgden dat jaar nog avonden met Erik de Jong, Johan van de Gronden, Louise Fresco, Peter Westbroek en Arie van den Berg. Het waren boeiende en leerzame ontmoetingen, waarbij Wim Brands, alert maar ontspannen vragen stellend, ervoor zorgde dat de gesprekken geen enkel moment verveelden.

Hans Mulder, conservator van de Artis Bibliotheek: ‘Wim wilde als gastschrijver een boek maken met daarin essays van de door hem geïnterviewde gasten. Oud-hoofdconservator Garrelt Verhoeven en ik moesten daar van hem ook in. Daarom had hij ons gevraagd zijn gasten te zijn op 23 maart jongstleden. Eind februari kwam Wim bij mij langs om de avond voor te bespreken. Ik merkte wel dat het niet zo goed met hem ging. En toen hij mij half maart belde om te zeggen dat hij er de 23ste niet bij kon zijn, verbaasde me dat niet echt. Toch komt zijn overlijden voor mij totaal onverwacht. Ik vind het onbeschrijfelijk verdrietig, vooral ook voor zijn vrouw en kinderen. Nederland verliest een begenadigd dichter, denker en interviewer, en de Artis Bibliotheek een bevlogen gastschrijver.’

Beeld: Wim Brands (1959-2016). Foto: Koos Hageraats.