22.01.2015 Nieuws

Wim Brands gastschrijver bij Artis Bibliotheek

Dichter en journalist Wim Brands wordt per 1 februari benoemd tot gastschrijver bij de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Brands zal in die hoedanigheid een verhalenbundel schrijven en een aantal bijeenkomsten leiden waarin wetenschappers hun licht laten schijnen over boeken uit de rijke bibliotheekcollectie.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

Wim Brands

Wim Brands (1959) debuteerde als dichter in 1985 met de bundel Inslag. Zijn meest recente, vorig jaar verschenen bundel draagt als titel ’s Middags zwem ik in de Noordzee. Sinds 1987 is Brands werkzaam bij de VPRO. Hij geniet met name bekendheid als presentator van het literaire televisieprogramma VPRO Boeken. Wim Brands is de tweede gastschrijver bij de Artis Bibliotheek: bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt ging hem voor.

Wim Brands is van plan als gastschrijver in de Artis Bibliotheek onderzoek te gaan doen voor een bundel verhalen. Tien boeken uit de collectie van de Artis Bibliotheek zullen voor deze verhalen als leidraad dienen. De verhalenbundel wordt te zijner tijd uitgegeven door uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Daarnaast zal Brands gespreksleider zijn tijdens een reeks bijeenkomsten waarin hij wetenschappers bevraagt over een specifiek boek uit de historische collectie van de Artis Bibliotheek. Brands: ‘De bioloog en schrijver Dick Hillenius, dankzij wie ik ooit als dichter debuteerde, gaf colleges in die bibliotheek door een boek uit een kast te pakken en daarover te vertellen. Ik laat dat doen door wetenschappers; al vragen stellend geef ik hen alle ruimte het publiek mee te voeren door hun vakgebieden, van biologie tot astronomie.’

De Artis Bibliotheek

De Artis Bibliotheek is gehuisvest in een monumentale galerijbibliotheek uit 1868 aan de Plantage Middenlaan, bij Artis. De internationaal befaamde bibliotheek bevat onder meer verzamelingen op het gebied van natuurlijke historie, de dierentuin Artis, moderne natuurstudie, land- en reisbeschrijvingen, Carolus Linnaeus en de evolutietheorie. Sinds 2005 maakt de Artis Bibliotheek deel uit van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Beeld: Wim Brands. Foto Koos Hageraats.