17.11.2022 Nieuws

Werken Irma Boom in Vaticaanse Bibliotheek

De tentoonstelling 'Irma Boom | Book Manifest' die het Allard Pierson tot afgelopen zomer presenteerde, is vrijwel geheel naar de Vaticaanse Apostolische Bibliotheek in Rome gereisd.

Daar zijn de werken van grafisch ontwerper Irma Boom van 18 november 2022 tot en met 25 februari 2023 te zien naast een selectie uit de Vaticaanse Collecties onder de titel Book! Boom!.

Irma Boom vindt regelmatig inspiratie in collecties met zeldzame boeken en documenten zoals die van de Vaticaanse Bibliotheek en het Allard Pierson, waar haar 'levend archief' wordt beheerd. Net als in de tentoonstelling in Amsterdam illustreren de werken die in Rome te zien zijn het ontwerp- en productieproces dat aan de druk voorafgaat. Er zijn conceptversies en maquettes te zien van de boeken die zij voor onder andere architect Rem Koolhaas en modeconcern Chanel maakte. In aanvulling op de werken van Irma Boom selecteerden curatoren van de Vaticaanse Bibliotheek oude en moderne kalligrammen uit de collectie Don Giuseppe De Luca. Daarnaast kozen ze werk van de Italiaanse futuristische ontwerper Bruno Munari (1907-1998) wiens ontwikkeling opmerkelijke overeenkomsten vertoont met die van Irma Boom. 

De tentoonstelling Book! Boom! is mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse ambassade in Rome.
Door zijn omvangrijke verzameling ontwerpersarchieven vervult het Allard Pierson in Nederland een belangrijke rol in het onderzoek en onderwijs naar de geschiedenis van de grafische vormgeving en typografie.