05.06.2023 Nieuws

Video Sightless Seeing #5

In de film Sightless Seeing #5: Remember by Heart van Sarah van Lamsweerde wordt performer Leroy de Böck gevolgd tot diep in de collectie van het voormalige Theater Instituut Nederland (TIN), in beheer bij het Allard Pierson. De film is nu online in première gegaan.

Met behulp van een maquette roept Leroy de beelden van het archief in zijn geest en brengt hij objecten aan het licht die vroeger in de schijnwerpers stonden. Zijn visuele beperking moedigt ons aan om ook onze oren en handen te activeren. Geleid door zijn fysieke geheugen, zijn zintuigen en door de zorgvuldige beheerders van de collectie worden kleine openingen ontdekt in de verborgen herinneringen van generaties theatermakers en -liefhebbers. 

Gonneke Janssen, collectiespecialist van de theatercollectie van het Allard Pierson, werkte mee aan de film, die via deze link te bekijken is. De film is ook met audiodescriptie beschikbaar.

Mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Elisabeth Vermaat Müller fonds en het Allard Pierson.

Credits
Concept en creatie: Sarah van Lamsweerde, Ontwikkeling en uitvoering: Leroy de Böck, Camera en montage: Alina Ozerova. De kostuums zijn gemaakt door Janneke Raaphorst. De soundtrack is gecomponeerd door Lam Lai, met aanvullende opnames van Martijn Tellinga. Het tactiele schaalmodel in de film is ontworpen door Marjoca de Greef, Sarah van Lamsweerde, en Anastasija Pandilovska. ‘Remember by heart’ is geproduceerd door Suns & Stars en gefilmd op locatie in het IWO boekendepot en het Allard Pierson. Met dank aan Gonneke Janssen, Hans van Keulen, Rogier Rompen en Martine Lunshof.