19.04.2011 Nieuws

Verschenen: The Prison of Weltevreden

Garrelt Verhoeven over Boudewijn Büch en Walter Murray Gibson.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

Publicatie van Garrelt Verhoeven over Boudewijn Büch en zijn zoektocht naar het curieuze reisboek van Walter Murray Gibson

Boudewijn Büch en Walter Murray Gibson

In 1992 vertelde Boudewijn Büch in een brief aan de jonge boekhistoricus Garrelt Verhoeven over zijn wanhopige zoektocht naar The Prison of Weltevreden, een curieus reisboek uit 1850 van Walter Murray Gibson. Büchs zoektocht leidde er uiteindelijk toe dat hij in 2002, tijdens zijn laatste optreden in het tv-programma Barend & Van Dorp, trots een exemplaar van Gibsons boek kon laten zien.

The Prison of Weltevreden liet ook Garrelt Verhoeven niet los. Sinds 1992 stuitte hij eerst op het boek in het antiquariaat waar hij werkzaam was en vond hij het later in de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, waarvan hij tegenwoordig hoofdconservator is. In deze uitgave vertelt Verhoeven over de verzamelaar, de avonturier en de bibliothecaris, om zijn verhaal te eindigen in de door Büch zo geliefde Artis Bibliotheek, onderdeel van de Bijzondere Collecties.

The Prison of Weltevreden telt 32 pagina's en is in een beperkte oplage verschenen bij Uitgeverij Vantilt te Nijmegen. De publicatie is alleen te koop bij de Bijzondere Collecties. De verkoopprijs is € 7,50.

Beeld: Illustratie uit Gibsons The Prison of Weltevreden.