28.03.2013 Nieuws

Vernieuwd tijdschrift De Boekenwereld gepresenteerd

Op woensdag 27 maart is in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties het geheel vernieuwde tijdschrift 'De Boekenwereld' gepresenteerd. Het eerste nummer nieuwe stijl is een themanummer over ‘Vrouwen & boeken’.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

Presentatie met discussie

In De Boekenwereld werken de Stichting De Boekenwereld en Uitgeverij Vantilt nu samen met de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het gepresenteerde themanummer sluit aan bij het onlangs verschenen lexicon 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis en de gelijknamige tentoonstelling bij de Bijzondere Collecties. Redacteur van het eerste uur Freek Heijbroek overhandigde het eerste exemplaar van het vernieuwde blad aan Lidewijde Paris, directeur van Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Daarna discussieerden Maarten Asscher (Boekhandel Athenaeum), Jeffrey Bosch (Bubb Kuyper Veilingen) en Tracy Metz (publicist en redacteur bij NRC Handelsblad) over de rol van het analoge tijdschrift in het digitale tijdperk.

Hét blad over papieren erfgoed

Hoofdconservator Garrelt Verhoeven is blij met de nieuwe samenwerking: ‘Al bijna dertig jaar is De Boekenwereld hét tijdschrift voor liefhebbers van boeken en prenten. Wij hebben bij de Bijzondere Collecties dezelfde doelgroep en hadden de wens om ons groeiende publiek te bedienen met een fraai gedrukt kwartaalblad.’ Daarom hebben Stichting De Boekenwereld, Uitgeverij Vantilt en de Bijzondere Collecties de handen ineengeslagen. De Boekenwereld wordt het blad over bijzondere collecties in algemene zin, voor iedereen in Nederland en België die het papieren erfgoed een warm hart toedraagt.

Gevarieerder inhoud, nieuwe lay-out

Om bredere groepen lezers te bereiken heeft De Boekenwereld voortaan meer oog voor grafische vormgeving, typografie en de recente geschiedenis van het boekenvak. Maar ook traditioneler onderwerpen komen nog steeds aan bod en de vaste columnisten blijven het blad trouw. Daarnaast bevat De Boekenwereld nieuws over tentoonstellingen, lezingen en andere activiteiten in de wereld van het boek. De Boekenwereld nieuwe stijl verschijnt als kwartaalblad van 96 pagina’s op groot formaat in een nieuwe lay-out van het Amsterdamse vormgeverscollectief Joseph Plateau. Elk nummer krijgt een vouwblad mee dat steeds door een andere vormgever wordt ontworpen.