18.09.2013 Nieuws

Verloren gewaand striparchief duikt op

Bijzondere Collecties verwerven archief Swan Features Syndicate.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam maken de verwerving bekend van het verloren gewaande archief van Swan Features Syndicate. Swan Features is wereldwijd een van de meest toonaangevende bedrijven op het gebied van krantenstrips.

In de jaren vijftig, zestig en zeventig verschenen in dagbladen als Het Parool, De Telegraaf en Trouw en talloze regionale kranten strips van Swan Features. Anton de Zwaan vertegenwoordigde met Swan Features onder meer bekende Nederlandse strips zoals Aram van Piet Wijn, Eric de Noorman van Hans G. Kresse, Kapitein Rob van Pieter Kühn, Piloot Storm van Henk Sprenger, Professor Pi van Bob van den Born, Simpelman van Wim van Wieringen en Tekko Taks van Henk Kabos.

Anton de Zwaan was vanaf 1945 medefirmant van Marten Toonder bij Toonder Studio’s. Daar verkocht hij jarenlang de strips van de studio aan het buitenland. Toen Toonder Studio’s zich ontwikkelde in de richting van de filmindustrie, vertrok De Zwaan in 1953 met medeneming van enkele toptekenaars zoals Piet Wijn en Hans Kresse. Hij richtte zich met Swan Features Syndicate volledig op de krantenstrip en reisde de hele wereld rond om de Nederlandse strips te promoten.

Het archief bevat ongeveer 5000 origineel getekende stroken met stripverhalen. Van de strips Simpelman en Tekko Taks zijn bijvoorbeeld vrijwel alle originelen aanwezig. Verder bevat het archief veel clichédrukken (hoogwaardige afdrukken die geschikt zijn voor publicatie) van alle door Swan Features vertegenwoordigde strips. Verder bevat het archief scenario’s, ingeplakte knipsels van strips en administratief materiaal, waaronder brieven en contracten met stripmakers.

Beeld: Carl Voges, originele tekening met Prof Creghel.