16.05.2020 Nieuws

Verbouwing Allard Pierson afgerond

De verbouwing van het Allard Pierson is afgerond. We gaan nu verder met de inrichting van de nieuwe tentoonstellingszalen. Op 10 september vieren we de opening

Door de verbouwing heeft het Allard Pierson er 500m2 voor tentoonstellingen en 500m2 voor publieksruimtes bij gekregen. Aan de zijde van het Turfdraagsterpad is binnen de bestaande rooilijnen een transparante aanbouw van vier verdiepingen verrezen. De oorspronkelijke entree uit de tijd van De Nederlandsche Bank is ook hersteld. Net als vroeger staan die deuren tijdens openingstijden weer wijd open.

Directeur Wim Hupperetz maakte een video-rondleiding door de verbouwingszone. Je kunt hier deel 1 bekijken. Daarnaast is er nog deel 2, deel 3, deel 4, deel 5 en deel 6.

Bankgebouw

Het gebouw van voorheen het Allard Pierson Museum dateert uit 1869 en huisvestte oorspronkelijk het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank. Ontwerper Dick Elffers transformeerde het oude bankgebouw in een museum dat in 1976 de deuren opende. In 2010 werd de ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen verdrievoudigd.

Het ontwerp is van Atelier PRO, eerder architect van de verbouwing van het naastgelegen pand dat sinds 2007 de Bijzondere Collecties van de UvA huisvest. Allard Pierson Museum en Bijzondere Collecties zijn begin dit jaar samengegaan onder één naam: Allard Pierson.