06.01.2020 Nieuws

Vanaf 1 februari verruimde openingstijden in het weekend

De deuren openen vanaf februari op zaterdag en zondag om 10 uur ’s morgens in plaats van om 1 uur ‘s middags.

Vanaf zaterdag 1 februari zijn wij drie uur langer open op weekenddagen. De deuren openen vanaf februari op zaterdag en zondag om 10 uur ’s morgens in plaats van om 1 uur ‘s middags. Om deze verruimde openingstijden te vieren, zijn er heel februari in het weekend tussen tien en één uur feestelijke ontbijtjes te koop in de espressobar. Daarnaast is er iedere zondag in februari vanaf 11 uur een brunchconcert door een Amsterdamse muzikant of muziekgroep en geeft een conservator van het Allard Pierson een mini-college van 12 tot half 1. De lezingen zijn toegankelijk op vertoon van een toegangsbewijs voor het museum.  

2 februari - Romeins glas door René van Beek
Conservator klassieke wereld René van Beek vertelt over de collectie glas van het Allard Pierson en over de vele glassoorten en technieken die in de Oudheid gangbaar waren. Het oudste glazen voorwerp uit de museumcollectie komt uit het Nabije Oosten en dateert uit ongeveer 1400 voor Christus. Maar de glascollectie telt ook laat middeleeuwse voorwerpen.
Muziek is er van gitaarduo Adrian Holovaty en Jan Brouwer, zij spelen gypsy jazz.

9 februari: Amsterdam aan je voeten door Reinder Storm
In de zeventiende eeuw was Amsterdam het cartografische brandpunt van de wereld. De globes, kaarten en atlassen die toen in de ‘wydberoemde koopstat’ werden gemaakt spreken nog altijd tot de verbeelding, door hun decoratie, kleurgebruik, omvang en details. Conservator cartografie, geografie en reizen Reinder Storm gaat in op de achtergronden van deze uitzonderlijke periode van boek- en kaartproductie.
Muziek is er van Roman Oro, een Amsterdams muziekensemble dat zowel zigeunermuziek als muziek uit Turkije, Griekenland en de Balkan maakt.

16 februari: Peter van Straaten door Jos van Waterschoot
Eind 2018 verwierf het Allard Pierson zo'n 5000 stroken van de Vader & Zoon-strips die tussen 1969 en 1987 verschenen in Het Parool. De strip Vader & Zoon bestond altijd uit vier plaatjes en draaide rond twee karakters: de kalende, rechts-conservatieve, gezette vader en zijn slungelige, linksgeoriënteerde puberzoon. Conservator van de stripcollectie Jos van Waterschoot is het afgelopen jaar veel met deze collectie bezig geweest en deelt in dit mini-college zijn bevindingen. 
Muziek is er van cellist Daan Spanjaardt. Hij wordt begeleid door door klassiek gitarist en componist Ronald Spanjaardt.

23 februari: Fake news in oude boeken door Stijn van Rossem
Populistische stromingen zetten traditionele media steeds vaker weg als brengers van ‘fake news’. Desinformatie lijkt plots de norm. Maar als we goed kijken, ontdekken we dat dit van alle tijden is. Hoe zwart-wit is de misinformatie die we in deze gedrukte boeken tegenkomen? En welke middelen zijn er om tussen de regels door te lezen? Stijn van Rossem is conservator Westerse Religie. 
Patricia Werner Leanse zingt Franse chansons, jazz, songs uit The American Songbook en Nederlandse luisterliederen. Ze begeleidt zichzelf daarbij op accordeon en synthesizer.