23.11.2017 Nieuws

UvA draagt gebouw Artis Bibliotheek over aan ARTIS

De Universiteit van Amsterdam heeft op 21 november de Artis Bibliotheek officieel overgedragen aan ARTIS. Hiermee is het monumentale gebouw weer in bezit van de dierentuin.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

De natuurhistorische bibliotheek in het gebouw blijft eigendom van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en blijft ook gehuisvest in het gebouw. Binnen de hernieuwde taakverdeling tussen ARTIS en de Universiteit van Amsterdam is de toegankelijkheid van gebouw en bibliotheekcollectie gewaarborgd.

Gebouw en bibliotheek

De Artis Bibliotheek aan de Plantage Middenlaan werd in 1868 gebouwd naar ontwerp van de architecten J.B. en A. Salm in opdracht van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra. Het genootschap bracht er zijn natuurhistorische bibliotheek in onder. In 1939 werden gebouw en bibliotheek eigendom van de gemeente Amsterdam en ondergebracht bij de Gemeente-Universiteit van Amsterdam, nu de UvA. De bibliotheek werd aangevuld met onder meer de bibliotheken van het Zoölogisch Museum Amsterdam en de Amsterdamse Hortus Botanicus.

Het gebouw van de Artis Bibliotheek – een rijksmonument – is een prachtig voorbeeld van een negentiende-eeuwse galerijbibliotheek, met een deels gietijzeren constructie. Het gebouw huisvest boeken, prenten en archieven over onder meer natuurlijke historie, moderne natuurstudie, land- en reisbeschrijvingen, Carolus Linnaeus en Charles Darwin en diens evolutietheorie.