12.02.2018 Nieuws

Uit logeren

De schatten van de Bijzondere Collecties komen regelmatig van de plank. Ze zijn te zien in eigen tentoonstellingen, maar worden ook uitgeleend voor exposities in andere bibliotheken en musea. Vandaag: de Gessner-albums.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

Echte en gefantaseerde dieren

Van 10 februari t/m 10 juni 2018 is in Teylers Museum in Haarlem de tentoonstelling Monsterdieren te bezichtigen. Hierin opgenomen is een van van de beide Gessner-albums uit de Bijzondere Collecties. Ze bevatten zestiende-eeuwse voorbeeldtekeningen voor de prenten in de Historiae animalium, het beroemde dierenboek van Conrad Gessner.

De Zwitser Conrad Gessner geldt als de grondlegger van de zoölogie. In zijn vierdelige Historiae animalium, verschenen tussen 1551 en 1558, wilde hij alle kennis over de toen bekende diersoorten bijeenbrengen. Essentieel waren de illustraties: 812 houtsneden van de meest uiteenlopende dieren.

Bestaande dieren uiteraard. Samen bevatten beide albums 369 bladen met tekeningen in waterverf. Eén album is gevuld met afbeeldingen van vissen, krabben, schelpdieren en andere zeewezens. Het andere heeft afbeeldingen van zoogdieren – waaronder honden, schapen en herten, maar ook panters, tijgers en kamelen – en van insecten, reptielen en amfibieën.

De tekeningen, gemaakt door verschillende kunstenaars, vallen op door hun realisme en gedetailleerdheid. Maar tussen de bestaande dieren duiken soms ook fantasiewezens op. Vandaar dat een van beide albums nu in de tentoonstelling Monsterdieren ligt.