18.10.2017 Nieuws

Tentoonstelling werk beroemde Schotse bioloog

Vanaf 24 oktober tot en met 7 januari is bij de Bijzondere Collecties de tijdelijke tentoonstelling ‘Bio-inspired Art and Architecture. 100 years of D’Arcy Thompson’s book On Growth and Form’ te zien.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

D’Arcy Thompson

Precies honderd jaar geleden verscheen On Growth and Form van de Schotse bioloog en wiskundige D’Arcy Thompson (1860–1948). Het boek schudde de wereld flink op en maakte Thompson tot een van de beroemdste biologen van zijn tijd. Hij bracht in zijn boek de invloed van fysieke natuurwetten en mechanismen op de vorm, groei en structuur van organismes in kaart. On Growth and Form was in wezen het startsein voor de hedendaagse mathematische biologie. Dit is het wetenschappelijke vakgebied dat gebruikmaakt van wiskunde om biologische fenomenen beter te begrijpen.

Vorm, groei en structuur

Het werk van Thompson heeft de perceptie op vorm, groei en structuur van biologische materie blijvend veranderd en beïnvloed. Zijn werk inspireerde – en inspireert nog steeds – biologen en wiskundigen, maar ook architecten en kunstenaars. In de tentoonstelling worden acht thema’s uit de biologie uitgelicht, aan de hand van 29 natuurlijke objecten die te maken hebben met Thompsons inzichten. Zo zijn er schedels van dieren in de tentoonstelling opgenomen, maar ook 3D-prints van koraal en fascinerende plantenmodellen. Verder zijn er etsen van de kunstenares Gemma Anderson te bewonderen, wier werk is geïnspireerd op de ideeën van Thompson. De tentoonstelling vertaalt de wetenschappelijke inzichten uit Thompson's werk naar hedendaagse interpretaties.

Workshop

De tentoonstelling wordt georganiseerd in het verlengde van een vijfdaagse wetenschappelijke workshop, gehouden in het Lorentz Center te Leiden, in samenwerking met het Institute for Advanced Studies van de Universiteit van Amsterdam. Voor de tentoonstelling is samengewerkt met Museum Vrolik.

Beeld: Ets Gemma Anderson