30.08.2013 Nieuws

Tentoonstelling over Arnon Grunberg in 2014

Bijzondere Collecties UvA tonen Grunbergs universum.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam zal in het najaar van 2014 een tentoonstelling rondom schrijver Arnon Grunberg te zien zijn. De tentoonstelling, gemaakt door de Bijzondere Collecties, het Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds, biedt een exclusieve kijk in het universum van een van de belangrijkste Nederlandse auteurs van nu.

Hoofdconservator Garrelt Verhoeven van de Bijzondere Collecties maakte dit bekend tijdens de vijfde Frederik Mullerlezing in Amsterdam. De lezing werd dit jaar uitgesproken door Arnon Grunberg, onder de titel ‘De christelijke nacht en de mechanische rede’. De tekst is in boekvorm verkrijgbaar.

Levend archief

Arnon Grunberg (1971) debuteerde in 1994 met de roman Blauwe maandagen. In twintig jaar schreef hij een indrukwekkend oeuvre bijeen, bestaande uit romans, verhalen, essays en journalistiek werk, en ontwikkelde hij zich tot Nederlands meest spraakmakende romancier, essayist en columnist. Voor de tentoonstelling zal vooral geput worden uit het archief van Arnon Grunberg zelf. In 2011 kregen de Bijzondere Collecties dit ‘levend’ archief in bruikleen. Ook zal de tentoonstelling veel beeld- en geluidsopnames bevatten.

Beeld: Arnon Grunberg. Foto © Ringel Goslinga.