05.12.2013 Nieuws

Tentoonstelling Jan van Toorn in Moskou

Op 10 december opent in het Moscow Museum of Modern Art een tentoonstelling met werk van de grafisch ontwerper Jan van Toorn. Veel objecten zijn in bruikleen gegeven door de Bijzondere Collecties van de UvA.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

Jan van Toorn (*1932) geniet wereldwijde bekendheid als grafisch ontwerper. Hij noemt zichzelf ook wel een ‘visual journalist’. De tentoonstelling Dialogue with the Public in Moskou bevat meer dan honderd ontwerpen, waaronder affiches, boeken, kalenders en postzegels. Ze laten de ontwikkelingen in Van Toorns werk zien van de vroege jaren ’60 tot nu.

Van Toorn vestigde zich in 1957 als zelfstandig grafisch ontwerper. Tot zijn bekendste werk behoren de kalenders voor drukkerij Mart.Spruijt in Amsterdam, talrijke affiches en catalogi voor het Van Abbemuseum in Eindhoven en de vele omslagen van het jaarlijks vernieuwde standaardwerk Medicijnen van Ivan Wolffers.

Naast grafisch ontwerper was Van Toorn tentoonstellingsmaker, docent aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en directeur van de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In 2011 ontving hij een eredoctoraat van de Royal College of Art in Londen. Zijn werk was te zien in internationale tentoonstellingen en hij won diverse prijzen met zijn werk. In 2008 bracht hij zijn archief onder bij de Bijzondere Collecties van de UvA.

De tentoonstelling in het Moscow Museum of Modern Art is tot en met 9 februari 2014 te bezichtigen.

Beeld: Affiche van Jan van Toorn voor het Van Abbemuseum, 1971.