08.02.2013 Nieuws

Tentoonstelling 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

De verhalen van beroemde, beruchte maar ook vergeten vrouwen komen weer tot leven: van 15 februari t/m 20 mei bij de Bijzondere Collecties.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

Beroemd, berucht, vergeten

Kunstenaressen, dievegges, nonnen, vorstinnen, martelaressen, weldoensters, gifmengsters, savantes, avonturiersters en andere opmerkelijke vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis: ooit waren ze beroemd of berucht, nu zijn ze vaak vergeten. Ten onrechte, want hun levensverhalen werpen nieuw licht op het verleden. Onder hoofdredactie van Els Kloek beschreven ruim 300 deskundigen in overzichtelijke artikelen de levens van spraakmakende vrouwen uit de geschiedenis van Nederland, van de vroegste tijden (ca. 300 na Christus) tot nu. Het boek wordt tijdens de opening van de tentoonstelling gepresenteerd.

Historische soulmates

De tentoonstelling laat de levensverhalen zien van historische vrouwen in al hun verscheidenheid. Bezoekers lopen letterlijk door de pagina’s van het vuistdikke boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Onderweg komen zij onder meer de doek tegen waarmee de heilige Cunera werd gewurgd, de schoenen (maat 55) van reuzin Trijntje Keever, het schrijfkistje van Anna Maria van Schurman, de bh van Mata Hari en het pistool van Hannie Schaft. Bekende Nederlanders als journaliste Aldith Hunkar, presentator Arie Boomsma, zanger Bennie Jolink, actrice Eva Laurenssen, schrijfster Maartje Wortel en televisiemaakster Raja Felgata laten zien wie hun favoriete vrouw uit het verleden is. Bezoekers kunnen ook zelf op zoek naar hun historische ‘soulmate’. Zo slaat de tentoonstelling over vrouwen uit het verleden een brug naar het heden.

Crowdfunding

Het project is een initiatief van historica Els Kloek, verbonden aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Het Huygens ING werkt in dit project samen met de Bijzondere Collecties van de UvA en Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis is een veelzijdig project, dat mede gefinancierd wordt door middel van crowdfunding met een streefbedrag van € 85.000, waarvan al meer dan € 70.000 is toegezegd. Het boek en de tentoonstelling zijn ontworpen door Irma Boom. Het boek is verschenen bij Uitgeverij Vantilt en is te bestellen via de webshop van Nijhof & Lee.

Activiteiten

Voor een actueel en uitgebreid overzicht van alle activiteiten rondom de tentoonstelling en het boek, zie: www.1001-vrouwen.nl en www.atria-kennisinstituut.nl.

Video en foto's van de opening

Klik hier voor een video en hier voor foto's van de opening op 14 februari.