Tekstbank Bijzondere Collecties online. Boeken en handschriften integraal gedigitaliseerd
De Bijzondere Collecties en het Digitaal Productiecentrum maken boeken en handschriften van kaft tot kaft doorbladerbaar.
Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen Allard Pierson.
De Bijzondere Collecties en het Digitaal Productiecentrum van de Universiteit van Amsterdam hebben een tekstbank Boeken en handschriften bij het Allard Pierson gelanceerd.
Deze tekstbank maakt de rijke Amsterdamse collecties wereldwijd zichtbaar en raadpleegbaar. Gebruikers kunnen de boeken op hun scherm van kaft tot kaft doorbladeren. De tekstbank is een pendant van de beeldbank Boekillustraties, die afbeeldingen uit geïllustreerde werken bevat.
Het Digitaal Productiecentrum (DPC) van de Universiteit van Amsterdam tekende voor de technische realisatie van zowel de beeldbank als de tekstbank.
Beeldbank Boekillustraties
Digitaal Productiecentrum
De Bibliotheca Rosenthaliana in de tekstbank
De tekstbank Boeken en handschriften van het Allard Pierson is van start gegaan met een selectie uit de Bibliotheca Rosenthaliana, de verzameling judaïca en hebraïca van de Bijzondere Collecties. De basis voor deze verzameling werd gelegd door Leeser Rosenthal (1794–1868).
In de tekstbank wordt een selectie getoond uit de Amsterdamse topstukken. Een aantal uitgaven van de eerste Jood die in Amsterdam Hebreeuws drukte, Menasseh ben Israel, is erin opgenomen, waaronder het beroemde werk Sefer Elim van de Kretensische geleerde Josef ben Selomoh Delmedigo. Verschillende werken van een andere belangrijke Portugese Jood uit Amsterdam, Jacob Judah Leon ‘Templo', maken eveneens deel uit van de keuze.
De beroemde Amsterdamse gedrukte Haggadah van 1712, die tijdens het Pesachfeest gelezen wordt, is ook vertegenwoordigd. Verder is de Grand Tour die Abraham Menachem Tal in de vroege achttiende eeuw door Europa maakte nu op de voet te volgen. Het fraai geïllustreerde verslag van zijn reis is met tal van andere boeken en handschriften integraal gedigitaliseerd in de tekstbank.
Een Reis door Joodse Werelden
Tot 17 januari zijn bij de Bijzondere Collecties ook Joodse schatten in het echt te zien. De tentoonstelling Een Reis door Joodse Werelden bevat hoogtepunten uit de vermaarde privécollectie van René Braginsky, aangevuld met topstukken uit de Bibliotheca Rosenthaliana.