19.03.2015 Nieuws

Succesvolle crowdfunding Theaterencyclopedie

De crowdfundingsactie van de Theaterencyclopedie voor het internetklaar maken van dertig theaterregistraties heeft € 16.790 opgeleverd.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

Begin februari startte de Theaterencyclopedie de actie ZIJN / NIET ZIJN op hét platform voor culturele crowdfunding: voordekunst. Zes weken later is de actie zeer geslaagd te noemen: 119 donateurs brachten samen een bedrag van € 16.790 euro bijeen, 111% van het streefbedrag van € 15.000.

Bron van inzicht en inspiratie

Particulieren, theaters, producenten, opleidingen, bedrijven en fondsen hebben hiermee gezamenlijk laten zien welk belang ze hechten aan de zichtbaarheid van de Nederlandse theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie.

Bijzonder was de actie van een groep mensen rond beeldend theatermaker Hinderik de Groot, die gezamenlijk een bedrag doneerden waarmee twee producties van Studio Hinderik uit de jaren ’80 en ’90 geadopteerd konden worden.

Enkele citaten van donateurs:

  • ‘Als fervent theaterliefhebster vind ik het van groot belang dat bijzondere en gedenkwaardige theaterproducties niet alleen gearchiveerd worden, maar vooral voor een zo groot mogelijk publiek zichtbaar blijven.’
  • ‘Theatergeschiedenis is voedingsbodem voor het theater van nu.’
  • ‘Omdat theaterkunst ondanks zijn intrinsieke vergankelijkheid een bron van inzicht en inspiratie vormt.’ 
ZIJN / NIET ZIJN

Waarvoor was de actie? De Theatercollectie beschikt over talrijke filmregistraties van beroemde voorstellingen uit het verleden, zoals Wie is er bang voor Virginia Woolf? van de Nederlandse Comedie met Ank van der Moer, Troev of de verdronken visser door Jozef van den Berg en de dansvoorstelling Föld van Dansgroep Krisztina de Châtel. Ze zijn er, maar niemand kan ze zien.

De actie ZIJN / NIET ZIJN had als doel unieke opnamen van integrale voorstellingen te tonen op de Theaterencyclopedie. De actie startte met een selectie van dertig opnamen. Door de extra opbrengst kunnen ook voorstellingen als De Presidentes van De Trust en De Perzen van Hollandia worden toegevoegd.

De Theaterencyclopedie

De Theaterencyclopedie bestaat sinds 2011. Deze site werkt zoals Wikipedia: dagelijks werken liefhebbers en professionals de gegevens bij. U vindt er alles over oude theaters, voorstellingen, biografieën van acteurs en actrices, foto’s, videofragmenten en geluidsopnames, bijvoorbeeld van historische theaterliedjes en interviews.

De Theaterencyclopedie is een uitgave van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en Stichting TIN.