26.10.2023 Nieuws

Stuur je onderzoeksvoorstel in voor de fellowships

Vanaf 2024 start het Allard Pierson - De collecties van de Universiteit van Amsterdam met een fellowshipsprogramma. Met dit fellowship krijgen mensen de mogelijkheid onderzoek te doen naar de omvangrijke collecties. De inschrijvingen voor aankomend jaar zijn nu geopend en lopen tot 1 december 2023.

De stipendia zijn bedoeld voor onderzoekers uit binnen- en buitenland voor een periode van minimaal één en maximaal drie maanden. De vergoeding is maximaal 1500 euro per maand. Een voltooide promotie is geen vereiste om een onderzoeksvoorstel in te sturen. Ook bijvoorbeeld masterstudenten of journalisten met de wens  wetenschappelijk onderzoek te doen naar een van de onderwerpen zijn van harte uitgenodigd om een voorstel in te sturen. De fellowships zijn mogelijk gemaakt door begunstigers van het Allard Pierson. 

De zes fellowships die voor 2024 aangeboden worden zijn: 
 
· Allard Pierson fellowship voor cartografie  
· Joop Frankvoort – van der Meer fellowship voor circuscollecties 
· Bospette fellowship voor Romeins glas  
· Louise O. Fresco fellowship voor geschiedenis van voedsel en voeding 
· Reinjan Mulder fellowship voor literaire collecties
· Allard Pierson Vrienden fellowship 

Het Allard Pierson beheert cultureel erfgoed van de oudheid tot nu, met internationaal vermaarde collecties op het gebied van archeologie, boekgeschiedenis, cartografie, gastronomie, geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam, grafische vormgeving en typografie, joodse geschiedenis en cultuur (Bibliotheca Rosenthaliana), kerk- en religiegeschiedenis (o.a. Mennonitica), esoterische filosofie, economie, literatuur, natuurlijke historie, uitvoerende kunsten, strips, Surinamica en meer. De komende jaren zullen er ook fellowships rond andere collecties worden aangeboden.  

Kijk voor meer informatie over de fellowships op de website. Voor vragen kun je terecht bij Anna de Wilde (coördinator fellowships, a.e.dewilde@uva.nll) of Petra Huijgen (online communicatie, p.a.huijgen@uva.nl).