16.11.2021 Nieuws

Shortlist Joop Witteveenprijs bekend

Prijs voor de beste historische publicatie op het gebied van de eetcultuur in de Lage Landen van de afgelopen twee jaar.

De jury heeft drie publicaties geselecteerd voor de shortlist van de Joop Witteveenprijs. Deze publicaties zijn gebaseerd op gedegen historisch onderzoek, ze zijn toegankelijk voor een breed publiek en relevant in de studie naar de geschiedenis van voeding in de Lage Landen.

De shortlist:

- Dirk-Jan Verdonk, Dierloos: Een geschiedenis van vegetariërs en veganisten in Nederland (Athenaeum, 2019).

- Marleen Willebrands, Christianne Muusers en co-auteur Alexandra van Dongen, Het Excellente Kookboek van doctor Carolus Battus (Sterck & de Vreese,2020).

- Ingrid de Zwarte, Hongerwinter (Prometheus, 2019).

De prijs, vernoemd de Nederlandse culinair bibliograaf en boekverzamelaar Joop Witteveen (1928–2016), is bedoeld om het gebruik van boeken en manuscripten op het gebied van de voeding als bron voor historisch onderzoek te stimuleren en de bewustwording van het belang ervan voor een breder publiek te vergroten. De bekendmaking en uitreiking van de prijs vindt plaats op 11 februari 2022.

De jury

  • Kasia Cwiertka, hoogleraar Moderne Japan Studies aan de Universiteit Leiden
  • Sytze van der Veen, historicus en hoofdredacteur van De Boekenwereld
  • Nelleke Teughels, postdoctoraal onderzoeker aan KU Leuven en verbonden aan de onderzoeksgroep Cultuurgeschiedenis vanaf 1750
  • Merit Hondelink, culinair archeoloog, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Antwerpen.
  • Marike van Roon, voorzitter van de jury en voormalig hoofdconservator Allard Pierson [tot januari 2022]