02.04.2013 Nieuws

Prinses Máxima ontvangt de eerste postzegels ‘1001 Vrouwen’

Een eerbetoon aan spraakmakende vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden ontving op 2 april de eerste postzegels ‘1001 Vrouwen’ uit handen van Jan Bos, CFO van PostNL. De uitreiking vond plaats bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, waar de succesvolle tentoonstelling ‘1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis’ te zien is.

Beroemd, berucht of vergeten

De tentoonstelling brengt de levensverhalen in beeld van beroemde, beruchte maar ook vergeten vrouwen. De postzegels en de tentoonstelling zijn gemaakt naar aanleiding van het gelijknamige boek onder redactie van Els Kloek, een eerbetoon aan de vele spraakmakende vrouwen die de Nederlandse geschiedenis heeft gekend.

Van Maria van Bourgondië tot Anne Zernike

Het postzegelvel 1001 Vrouwen, ontworpen door Roosje Klap, bevat tien postzegels met daarop portretten van zes vrouwen uit zes verschillende eeuwen. De vier bovenste en de vier onderste postzegels zijn identiek. Afgebeeld zijn de ontdekkingsreizigster Alexandrine Tinne, de schrijfster Belle van Zuylen, de Utrechtse heldin Trijn van Leemput, de schilderes Maria van Oosterwijck, de landsvrouwe Maria van Bourgondië en de theologe Anne Zernike.

Dwarsdoorsnede uit verschillende tijdperken

Ontwerpster Roosje Klap: ‘Ik heb geprobeerd een mooie dwarsdoorsnede te bereiken uit verschillende tijdperken. Door te kiezen voor vrouwen die eigen bijdragen hebben geleverd aan de maatschappij. Hun diverse culturele achtergronden (bijvoorbeeld adel of schilderes) waren daarbij van grote invloed. Het ging natuurlijk ook om het portret zelf – dat moest krachtig en mooi zijn.’

Verkrijgbaarheid

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Bruna-winkels, de Collect Club in Groningen en online op www.postnl.nl/collectclub. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Foto: Adriaan van Zijp.