17.02.2017 Nieuws

Op tijdreis-expeditie in de Geoweek

Bij de Bijzondere Collecties is er in de Geoweek van 15 tot en met 19 mei het een en ander te doen. In de Geoweek kunnen scholen op verschillende plekken in Nederland op expeditie. Bijzondere Collecties biedt schoolklassen een ontdekkingstocht door achttiende-eeuws Amsterdam aan.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

Kaartenzaal

Tijdens het bezoek aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam wordt er een korte uitleg gegeven over de geschiedenis van de kaartenmakerij, de bijzondere positie van Amsterdam in de zeventiende eeuw worden enkele mooie stukken getoond in de Kaartenzaal van de Bijzondere Collecties.

Wandeling

Vervolgens is er een aansluitend wandeling(etje) door de omgeving met een kleurenkopie van een oude kaart van de Amsterdamse binnenstad in de hand, waarbij  leerlingen een opdracht krijgen. Er worden tijdens die wandeling verschillende dingen verteld aan de hand van de kaart, onder andere wat er in de loop der jaren in de omgeving is veranderd en wat er in de loop der jaren herkenbaar hetzelfde is gebleven. Op deze manier voelt de expeditie als een reis naar Amsterdam in de achttiende eeuw. Idealiter omvat dit ook een bezoekje aan het Amsterdamse stadhuis, waar een vaste presentatie te zien is van de ontwikkeling van de stad aan de hand van historisch-cartografisch materiaal.

De expeditie is geschikt voor schoolklassen van klas 1 tot en met klas 3, en duurt ongeveer anderhalf uur (exclusief reistijd).