03.12.2020 Nieuws

Onbekende opnames jazzmuzikant Sonny Rollins ontdekt

In de collectie van het Nederland Jazz Archief zijn studio-opnamen uit 1967 gevonden van optredens die de jazzmuzikant Sonny Rollins in Nederland gaf. Deze collectie is ondergebracht bij het Allard Pierson.

Tot nu toe was er alleen een amateuropname van de tournee van Rollins in 1967 beschikbaar. Dit is nu door deze vondst door onderzoeker Frank Jochemsen uitgebreid met deze professionele opname. Bij een verdere zoektocht vond Jochemsen ook nog een particulier opgenomen tv-opname in de collectie van het Jazzarchief.  Ditmer Weertman, conservator muziekcollecties: ‘De betreffende band had alleen een hele globale beschrijving. Je moet dan denken aan iets als Jacobs + Rollins. Daar bleek dus een NCRV-opname van het trio op te staan: Sonny Rollins, Ruud Jacobs (bas) en Han Bennink (drums).’

Het archief geeft de vondst vrijdag in samenwerking met Resonance Records uit op lp en cd, onder de naam Rollins in Holland. Op het album zijn ook de tv-opname en delen van de amateuropnamen van de tour te horen.

Sonny Rollins is een van de grootste Amerikaanse jazzmuzikanten en tenorsaxofonisten. Hij is inmiddels 90 jaar oud en niet meer actief als muzikant.