13.01.2016 Nieuws

Nieuw: ‘The Cohen Book’

Onlangs verscheen de vertaling van een bijzondere familiegeschiedenis: ‘The Cohen Book, The History of a Dutch Jewish Family from the 17th to the 20th Century’.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

In 1932 schonk dr. David Ezechiel Cohen ter ere van zijn vijftigste verjaardag aan zijn naasten een boek over de geschiedenis van zijn familie. Het bevatte de resultaten van eigen onderzoek. De familiekroniek vormt, samen met het onderzoeksarchief van de schrijver, een interessante bron die inzicht geeft in het florerende Joods-Nederlandse leven in de jaren 1920–1930.

Het prachtig gebonden typoscript, dat binnen de familie bekend raakte als ‘het Cohen Boek’, werd in de jaren vijftig in bruikleen gegeven aan de Bibliotheca Rosenthaliana, de collectie Joodse Cultuurgeschiedenis van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. In 2010 werd het bruikleen omgezet in een schenking en gaf de familie ook het onderzoeksarchief aan de Bibliotheca Rosenthaliana, waardoor het typoscript en het archief weer bijeen zijn.

Om dit heugelijke feit te vieren is de familiekroniek naar het Engels vertaald. Deze vertaling is uitgebracht door het Menasseh ben Israel Instituut, een academisch samenwerkingsverband van het Joods Historisch Museum en de Universiteit van Amsterdam.