15.02.2021 Nieuws

Mijlpaal bereikt in programmaboekjesproject

De afgelopen maanden is er in het opschoningsproject van de collectie Uitvoerende Kunsten grote stappen gezet.

Programma’s

De theatercollectie beheert een mooie verzameling programma’s, van losse programmabladen tot volledig in kleur geïllustreerde uitgaven. In 2005 werden ca. 26.000 programma’s van producties tot 1950 gedigitaliseerd en individueel geregistreerd. Een mooie digitaliseringsslag waardoor ze via de catalogus ontsloten konden worden. Dankzij een bijdrage van Stichting Dioraphte kon begin 2019 een opschoningstraject worden gestart: het “programmaboekjesproject”.

Project

Bij het registreren van de individuele programma’s zijn ook nieuwe vermeldingen van premières gecreëerd in de productiedatabase, waaraan de programma’s gekoppeld werden. Dit was niet de bedoeling, omdat niet ieder programma bij een première hoort. Hierdoor bevat de database niet alleen meer data van premières maar ook van latere voorstellingen van sommige producties. Dit leidde tot vervuiling van de productiedatabase en veel onduidelijkheid bij de gebruikers.

Dankzij het programmaboekjesproject konden dubbele, overbodige, premièrerecords uit de productiedatabase verwijderd worden. Begin 2020 konden hierdoor ruim 800, toen lege, records worden verwijderd.

Theaterencyclopedie

Niet alleen het digitale programma, maar ook de informatie op het programma en het oude record wordt overgeheveld naar het juiste premièrerecord. Deze records worden aangevuld met data zoals betrokken personen en rolverdeling. Daarnaast ontbrak bij veel records de premièredatum. Aan de hand van het programma en met behulp van het krantenarchief van Delpher wordt voor alle records een premièredatum ingevuld.

De producties die door het ontbreken van een premièredatum eerder niet in de Theaterencyclopedie verschenen, doen dat nu wel. De Theaterencyclopedie is daardoor enorm verrijkt. Niet alleen door het bijkomen van pagina’s van producties tot 1950, waaronder die van het oudste programma De dood van eerlykheid en trouw veroorzaakt door de ondergang der Bataafsche Vryheit, maar ook door de data betreffende theaters (premièrezalen), producenten en acteurs die nu beschikbaar is gekomen. Het overzicht wordt op meerdere punten dus steeds completer.