24.08.2021 Nieuws

Mes van Johannes naar Cees Holtkamp

Het bestuur van de Stichting Gastronomische Bibliotheek Amsterdam zal dit jaar het Mes van Johannes uitreiken aan banketbakker Cees Holtkamp. De prijs gaat jaarlijks naar iemand die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de culinaire cultuur in Nederland.

Cees Holtkamp krijgt deze eervolle onderscheiding vanwege zijn grote bijdrage aan de culinaire cultuur in Nederland. Op zaterdag 18 september vindt de uitreiking plaats in Museum van Loon in Amsterdam. De prijs is een initiatief van de Stichting Gastronomische Bibliotheek in samenwerking met het Allard Pierson | De Collecties van de Universiteit van Amsterdam, dat onder meer de omvangrijke gastronomische bibliotheken van Johannes van Dam en culinair historicus Joop Witteveen beheert.

Sinds 2018, vijf jaar na het overlijden van culinair journalist Johannes van Dam, ontvangt iemand die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de culinaire cultuur in Nederland een mes uit de omvangrijke collectie messen van Van Dam. Dit jaar krijgt Cees Holtkamp (1942, Schipluiden) een mes uitgereikt. Hij is de derde winnaar van deze onderscheiding. In 2018 was Mac van Dinther, culinair recensent van De Volkskrant, de eerste die een mes kreeg. Het tweede mes van Johannes ging naar culinair journaliste en presentatrice Janny van der Heijden.

Juryvoorzitter Jonah Freud: “Cees Holtkamp heeft zich als klassiek geschoolde banketbakker zeer verdienstelijk gemaakt met het verspreiden van zijn vakkennis. In het hele land worden zijn recepten nagemaakt door professionals en hobbykoks. Via zijn boek De Banketbakker en de talloze filmpjes op Foodtube kan iedereen nu onder andere zijn gevulde koeken, tarte tatin en kroketten maken. Hij is de oudste uit een gezin van twaalf kinderen van het bakkersechtpaar Jan en Jo Holtkamp. Acht zonen werden bakker en Cees ging zijn geluk beproeven in Amsterdam, de stad waar hij als kleine jongen al van droomde. Samen met zijn vrouw Petra opende hij in 1969 een kleine bakkerij aan de Vijzelgracht in Amsterdam. De winkel groeide uit tot een begrip in de hele stad en ver daarbuiten; ook de koninklijke familie is al jaren vaste klant. Inmiddels is het bedrijf al jarenlang in handen van de volgende generatie en geniet Cees van zijn pensioen. Stilzitten doet hij echter nooit. Hij communiceert met wie maar wil, langdurig en uitgebreid over het vak en is nog altijd op zoek naar culinaire perfectie. Dat is uiteindelijk zijn allergrootste kracht gebleken, de precisie en het perfectionisme die hij in het vak stopt en die hij graag deelt met iedereen die het maar wil horen.”

De Collectie Geschiedenis van de Voeding die het Allard Pierson beheert bevat ruim 20.000 boeken, handschriften, folders en menukaarten die een rijk beeld geven over koken, eten, drinken, diëten, voedingsleer, huishoudkunde, tafelversiering, etiquette en talloze andere onderwerpen, van 1593 tot nu.