14.05.2020 Nieuws

Live-gang ArchivesSpace

Met de invoering van een nieuw archiefmanagementsysteem zijn de collecties en archieven van het Allard Pierson beter vindbaar, toegankelijk, aanvraagbaar en leverbaar gemaakt.

ArchivesSpace is in gebruik sinds 15 juli 2019. De UvA is daarmee de eerste instelling in Nederland die ArchivesSpace in gebruik heeft genomen.

ArchivesSpace wordt door conservatoren gebruikt voor het beheer en invoeren van acquisities en het beschrijven van collecties en archieven. Het publiek kan de collecties en archieven via de vriendelijke publieksinterface vinden, de inventaris bekijken en gedigitaliseerde archieven en collecties doorzoeken. Docenten, studenten en andere bezoekers kunnen ook items uit collecties en archieven aanvragen voor inzage in de Onderzoekzaal of op een van de andere locaties voor collectieonderzoek. 

ArchivesSpace is een open-source systeem. Een grote community, waaronder Yale University, Harvard University, zorgt voor de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten en plugins. Voor de hosting en het beheer van ArchivesSpace tekent  leverancier LYRASIS.

Er zijn meerdere voordelen aan het gebruik van ArchivesSpace.  De invoer van nieuwe aanwinsten, collecties en archieven vindt direct in het systeem plaats. Wijzigingen kunnen snel worden doorgevoerd en zijn onmiddellijk zichtbaar via de publieksinterface. Collecties en archieven zijn nu ook doorzoekbaar via Google. Het systeem voldoet aan de laatste metadata-standaarden (EAD en DACS).  

De implementatie van ArchivesSpace is tot stand gekomen via het project ‘Verbeteren van de EAD-infrastructuur en workflow’ door collega’s vanuit de verschillende betrokken sectoren.

ArchivesSpace is te bekijken via https://archives.uba.uva.nl

Neem voor meer informatie contact op met de projectleider Matthieu Uittenbogaard.