28.03.2018 Nieuws

Laatste kans: bezoek Crossroads tijdens het Paasweekend

In het slotweekend van 'Crossroads. Reizen door de middeleeuwen' zijn onze openingstijden verruimd en organiseren we verschillende activiteiten voor kinderen en volwassenen.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson

Paasweekend open

In het laatste weekend van Crossroads. Reizen door de middeleeuwen is het museum extra geopend: 

Zaterdag 31 maart 10.00-17.00 
Zondag 01 april 10.00-17.00 
Maandag 02 april 10.00-17.00  

Lees hieronder meer over de verschillende activiteiten in het kader van dit slotweekend. 

Lezing: Theophanou. Een vrouw tussen twee werelden

Op 2 april, de allerlaatste dag van Crossroads. Reizen door de middeleeuwen, geeft UvA-kunsthistorica Wendelien van Welie-Vink om 15.00 uur een lezing over de Byzantijnse prinses Theophanou, een van de reizigers die centraal staat in de tentoonstelling. Theophanou wordt naar Rome gebracht om te trouwen met Otto II, de toekomstige keizer van het Heilige Roomse Rijk. Wanneer keizer Otto II overlijdt, wordt de driejarige zoon Otto III keizer. Familieleden ontvoeren de jonge Otto, in de hoop de macht zelf te grijpen.  In deze lezing wordt gekeken naar hoe Theophanou haar zoon en haar macht weet terug te winnen, en hoe ze daarbij niet voor schuwt om alle middelen in te zetten. Verschillende kunstvoorwerpen, in haar tijd aan het hof vervaardigd, spelen hierbij een grote rol.

Je kunt de lezing bijwonen op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor het museum.

Kinder knutselworkshop

Op zaterdag 31 maart en zondag 1 en maandag 2 april kunnen kinderen tussen 14.00-16.00 uur een schatkistje knutselen. Ook is er een bijbehorende kinderroute door de tentoonstelling 'Crossroads. Reizen door de middeleeuwen', waarbij kinderen op zoek gaan naar de (goud)schatten verborgen in Crossroads.

De workshop en speurroute zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. 

Je kunt de activiteiten bijwonen op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum. Aanmelden is niet nodig. 

Aanvullende informatie

Na Amsterdam reist Crossroads. Reizen door de middeleeuwen door naar het Byzantijns en Christelijk Museum in Athene, het LVR-LandesMuseum in Bonn en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel.