17.10.2013 Nieuws

Koning opent tentoonstelling Atlas der Neederlanden

Meer dan 600 kaarten laten zien hoe het Koninkrijk der Nederlanden vorm kreeg.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

Op 17 oktober opende Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander de tentoonstelling ‘Atlas der Neederlanden: de dageraad van het Koninkrijk’ bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Tijdens de feestelijke opening nam de Koning het eerste exemplaar van de facsimile-uitgave van de Atlas der Neederlanden in ontvangst.

De Atlas der Neederlanden is een topstuk uit de collectie Kaarten en Atlassen van de Bijzondere Collecties. De exclusieve uitgave in facsimile (een replica van het origineel), een gezamenlijke publicatie van de Bijzondere Collecties en Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior, verschijnt in een genummerde oplage van slechts 100 exemplaren.

Eind 2013 beginnen de festiviteiten in het kader van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden. De Bijzondere Collecties zetten dit jubileum luister bij met de tentoonstelling Atlas der Neederlanden: de dageraad van het Koninkrijk. Het middelpunt van de tentoonstelling is de Atlas der Neederlanden: een unieke verzamelaarsatlas van ons land in negen banden. In meer dan 600 kaarten uit de zeventiende tot de vroege negentiende eeuw laat deze atlas zien hoe het Koninkrijk der Nederlanden vorm gekregen heeft.

Beeld: Overhandiging van het eerste exemplaar van de facsimile Atlas der Neederlanden aan Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander door Louise Gunning (voorzitter CvB Universiteit van Amsterdam) en Rob van Diessen (Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior). Foto Monique Kooijmans.