26.07.2017 Nieuws

Kom naar het Allard Pierson Museum in de zomervakantie!

Ontmoet een Romein, knutsel een Romeinse uitrusting of doe de speurtocht.

Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.

In de zomervakantie zijn er verschillende kinderactiviteiten in het Allard Pierson Museum. Op zondag 6 augustus, zondag 13 augustus en zondag 20 augustus tussen 13.00 en 17.00 is iedereen welkom, opgeven is niet nodig.

Ontmoet een soldaat

Heb jij weleens een Romeinse hulpsoldaat ontmoet? Dat kan in het museum tijdens de Romeinse Knutseldagen? Wat droeg een soldaat, hoe zwaar was zijn harnas en waarom heeft hij van die rare schoenen aan? Dat kan je allemaal aan hem vragen, maar pas op dat hij je niet aan zijn lange speer rijgt.

Knutselen

Wil jij net zo'n helm als Romeinse soldaten hadden? Kom dan naar ons knutselatelier en versier je eigen helm van karton. Je kan ook een Romeinse katapult maken. Romeinen waren er namelijk heel erg goed in om hun vijanden op gepaste afstand te houden en dat deden ze door van allerlei dingen met katapulten naar hun tegenstanders te gooien. De officiële naam voor zo’n katapult is een onager.  Een zware onager kon stenen van 2 talenten (ca. 60 kg) zeker 300 meter wegslingeren. Ben je uitgeknutseld? Kleur dan nog een stukje van de Romeinse kaart die ook in het atelier te vinden is. Een zwart-wit kaart is ook maar saai, en vroeger kleurden mensen de kaarten ook mooi in. Zo konden ze ook landsgrenzen aangeven, elke land had een andere kleur.  Welke landen kleur jij?

Speurtocht

Wil je net zo’n groot rijk als de Romeinen? Dat kan. Door opdrachten te maken, verover je landen die je mag inkleuren op de kaart. Bepaal zelf de grenzen, maar let wel goed op de omliggende landen! Volg één van de routes en doe een aantal bonusopdrachten. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. De echte gamefanaten kunnen er een spel van maken door de puntentelling aan de voorzijde in te vullen. Hoe meer opdrachten je maakt, des te groter je rijk en des te meer punten je kunt verdienen. De speurtocht is op te halen aan de balie.